Izvor: Klix | Ponedjeljak, 08.04.2019.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uručene dozvole za početak korišćenja 4G mreže - Brži prenos startuje najprije u Sarajevu

(Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Domaćim telekom operaterima danas su svečano uručene dozvole za početak implementacije 4G mreže u BiH. Dozvole su uručene predstavnicima BH Telecoma i HT Mostar, dok će dozvola naknadno biti uručena Telekomu Srpske.

- U narednoj godini preko 60% teritorije BiH će se pokriti 4G mreže, a u narednih pet godina osigurati 90% teritorije BiH. U narednim mjesecima građani, kao i privrednici, u BiH će moći uživati u prednostima 4G mreže. Prema zadnjim analizama ćemo imati 7 ili 8 puta veću brzinu prijema i slanja - rekao je Zvizdić danas u Sarajevu prilikom dodjele dozvola telekom operaterima.

Zvizdić je kazao da će prvi grad koji će koristiti 4G biti Sarajevo, zatim Mostar, a onda svi ostali naseljeni gradovi i mjesta u BiH.

Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) je kazao da današnji dan, kao početak pružanja usluga 4G mreže je veoma bitan za BiH jer smo zakoračili u svijet digitalne revolucije.

- Pored toga što će značajno imati svaki stanovnik BiH, ulazimo u sistem u kojem će privreda i firme koje pružaju različite vrste usluga koristiti ovu mrežu da budu dostupniji. Kada su telekom operateri u pitanju, prvi put imamo da se dozvola dodjeljuje na tehnološki neutralnoj osnovi što znači da će svaki operater moći pružati usluge koje su i veće od 4 plus generacije - izjavio je Kovač.

On je obznanio da će komercijalizacija pružanja usluge 4G početi 8. maja ove godine, jer postoje preduslovi koje telekom operateri moraju uraditi prije nego krenu s komercijalizacijom.

Operateri su dužni osigurati pokrivanje minimalno 90% teritorije BiH i 98% ključnih putnih pravaca u BiH.

Po ovoj osnovi, odnosno na ime dodijeljene dozvole, telekom operateri dužni su u budžet institucija BiH uplatiti naknadu od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata u periodu od 2019. do 2023. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.