NavMenu

Uručene dozvole za početak korišćenja 4G mreže - Brži prenos startuje najprije u Sarajevu

Izvor: Klix Ponedjeljak, 08.04.2019. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Domaćim telekom operaterima danas su svečano uručene dozvole za početak implementacije 4G mreže u BiH. Dozvole su uručene predstavnicima BH Telecoma i HT Mostar, dok će dozvola naknadno biti uručena Telekomu Srpske.

- U narednoj godini preko 60% teritorije BiH će se pokriti 4G mreže, a u narednih pet godina osigurati 90% teritorije BiH. U narednim mjesecima građani, kao i privrednici, u BiH će moći uživati u prednostima 4G mreže. Prema zadnjim analizama ćemo imati 7 ili 8 puta veću brzinu prijema i slanja - rekao je Zvizdić danas u Sarajevu prilikom dodjele dozvola telekom operaterima.

Zvizdić je kazao da će prvi grad koji će koristiti 4G biti Sarajevo, zatim Mostar, a onda svi ostali naseljeni gradovi i mjesta u BiH.

Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) je kazao da današnji dan, kao početak pružanja usluga 4G mreže je veoma bitan za BiH jer smo zakoračili u svijet digitalne revolucije.

- Pored toga što će značajno imati svaki stanovnik BiH, ulazimo u sistem u kojem će privreda i firme koje pružaju različite vrste usluga koristiti ovu mrežu da budu dostupniji. Kada su telekom operateri u pitanju, prvi put imamo da se dozvola dodjeljuje na tehnološki neutralnoj osnovi što znači da će svaki operater moći pružati usluge koje su i veće od 4 plus generacije - izjavio je Kovač.


On je obznanio da će komercijalizacija pružanja usluge 4G početi 8. maja ove godine, jer postoje preduslovi koje telekom operateri moraju uraditi prije nego krenu s komercijalizacijom.

Operateri su dužni osigurati pokrivanje minimalno 90% teritorije BiH i 98% ključnih putnih pravaca u BiH.

Po ovoj osnovi, odnosno na ime dodijeljene dozvole, telekom operateri dužni su u budžet institucija BiH uplatiti naknadu od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata u periodu od 2019. do 2023. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.