NavMenu

Turski tok sve izvjesniji - Gastrans dokapitalizovan sa 137,7 mil EUR

Izvor: Politika Ponedjeljak, 08.04.2019. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Vrijednost imovine Gastransa, srpsko-ruske kompanije koja treba da gradi Turski tok preko Srbije, povećala se 3,5 puta, odnosno 253%, sa oko 54,6 mil EUR na oko 192,9 mil EUR, pokazuje baza podataka Agencije za privredne registre u Srbiji, kaže za Politiku Dejan Molnar sa Katedre za ekonomsku politiku i razvoj, koji se bavi nacionalnom ekonomijom i ekonomikom energetike na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Upitan da prokomentariše šta zapravo dokapitalizacija znači za kompaniju, Molnar ističe da je riječ o dodatnom ulaganju kapitala u preduzeće, koji se obično koristi za povećanje ili poboljšanje kvaliteta osnovnih sredstava, kao što su zgrade i oprema (mašine), ali i za nabavku licenci i patenata. Riječ je o načinu povećanja vrijednosti kapitala, odnosno imovine preduzeća.

– U konkretnom slučaju, švajcarsko privredno društvo (član Gastrans) uplaćuje sredstva na račun Gastransa. Riječ je o povećanju vrednosti kompanije, budući da se povećava kapital društva – objašnjava on.

Vojislav Vuletić, predsjednik Udruženja za gas Srbije, istakao je da čim je ova kompanija dokapitalizovana sa skoro 200 mil EUR potvrda je da će ovog projekta biti.


- Čim novac počinje da stiže, gradnja za koju smo svi bili pomalo skeptični će otpočeti.

Odluku o dokapitalizaciji je u ime kompanije Gastrans potpisao jedan od direktora Dušan Bajatović, koji je ujedno i direktor Srbijagasa.

Druga vijest koja Srbiju možda približava Turskom toku mogla bi da bude i potvrda Bulgartransa, koji kroz Bugarsku treba da realizuje ovaj projekat. Naime, oni su nedavno proglasili pobjednika na tenderu za proširenje bugarskog sistema za prenos gasa. Posao su dobili konzorcijum italijanske i saudijske firme, što omogućava početak gradnje Turskog toka preko Bugarske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.