Izvor: eKapija | Nedjelja, 07.04.2019.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za unapređenje poslovanja 4,7 mil KM - Vlada FBiH usvojila program za finansiranje projekata putem kredita

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Federalna vlada usvojila je Program Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o utrošku sredstava trajnog revolving fonda kod Union banke iz Sarajeva, namijenjenih za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2019. godinu.

Ukupnim sredstvima, u visini od 4,7 mil KM, obuhvaćena su i ona koja će mjesečno biti alocirana na račun trajnog revolving fonda od povrata glavnice dodijeljenih kredita putem Razvojne banke FBiH, u očekivanom godišnjem iznosu od 350.000 KM.

Saldo sredstava zatečenih na računu u banci na dan 19. marta 2019. iznosi 700.000 KM.

Računa se i na sredstva koja će mjesečno biti alocirana na račun trajnog revolving fonda povrata kredita realiziranih putem Union banke, u očekivanom godišnjem nivou od milijun maraka, a tu su i odobrena sredstva u Proračunu FBiH za 2019. godinu od 2,65 mil KM.

Cilj Programa je stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, te poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje u svim dijelovima FBiH kroz realizaciju strateških i primarnih ciljeva utvrđenih razvojnim i strateškim dokumentima.

Očekivani efekti Programa su rast broja novozaposlenih, povećanje produktivnosti i indeksa industrijske proizvodnje, unaprjeđenje postojećih i uvođenje novih naprednijih tehnologija, razvoj novih proizvoda, proizvodnih procesa ili usluga s većom dodanom vrijednost, te uspostavljanje sistema kvalitete.

Program će trajati do utroška sredstava, odnosno do usvajanja federalnog proračuna za 2020. godinu, a najduže do kraja fiskalne godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.