Izvor: eKapija | Nedjelja, 07.04.2019.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljene tehnike ublažavanja šteta od poplava na zasadima - Uskoro izrada plana upravljanja rizikom za sliv Vrbasa

Ilustracija (Foto: Migel/shutterstock.com)
Sve učestalije poplave, erozije zemljišta, klizišta, mrazevi, oluje, grad i suše imaju štetno dejstvo na poljoprivredno zemljište i biljne prinose. U sklopu UNDP projekta "Smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas", koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), organizovane su stručne obuke u Banjaluci, Sarajevu, Tesliću i Zenici o važnosti adekvatnog upravljanja poljoprivrednim zemljištem kako bi se smanjio rizik od poplava, saopšteno je iz UNDP BiH.

U protekla tri mjeseca 130 predstavnika resornih entitetskih ministarstva, kantonalnih službi i 36 opština educirano je o uticaju klimatskih promjena na degradaciju poljoprivrednog zemljišta i smanjenje biljnih prinosa, povezanosti ovih procesa sa poplavnim događajima, te mjerama koje se mogu poduzeti na poljoprivrednim parcelama da bi se umanjio poplavni rizik.

O iskustvima Opštine Srbac Ninko Gužvić, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu navodi da plavljenje na Vrbasu traje kratko, ali je izraženo odnošenje zemljišnog materijala i promjena samog toka rijeke, što predstavlja najveći problem.

- Plavno područje Srpca se ne može značajnije urediti, ali bi u poljoprivredi pomoglo uređenje kanalske mreže i kasnija sjetva. U okviru UNDP projekta uredili smo vodotoke Povelić, Ina i Kosolinac čime je riješeno plavljenja u gradskoj zoni Srpca. Sa tim aktivnostima bi trebalo nastaviti kako bi se zaštitila poljoprivredna domaćinstva i proizvodnja - dodao je Gužvić.

Prof. dr Mihajlo Marković, redovni profesor na Poljoprivredom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i prof. dr Hamid Čustović, redovni profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta Sarajevo, predstavili su praktične metode i tehnike ublažavanje šteta od poplava na poljoprivrednim zasadima, kao i tehnike u poljoprivrednoj proizvodnji koje mogu smanjiti rizike od poplava. Učesnicima su date smjernice i preporuke o poželjnim i nepoželjnim mjerama na poljoprivrednim parcelama, u odnosu na poziciju opštine spram toka rijeke.

Zineta Vuković stručna saradnica za poljoprivredu u Općini Bihać je istakla da su nasipi u našem regionu stari i potrebno ih je sanirati, a također, potrebno je čišćenje postojećih kanala, izgradnja novih i poboljšanje drenaže.

- Agrotehničke mjere u poljoprivredi mogle bi doprinijeti smanjenju količine vode koja dospijeva u glavni vodotok, sto bi u sinergiji sa ostalim mjerama značajno doprinijelo smanjenju poplavnog rizika i šteta u poljoprivredi.

U sklopu Projekta organizovano je i anketiranje opština koje su prisustvovale obukama kako bi se dobio uvid u njihova iskustva sa prirodnim katastrofama, sa naglaskom na poplavne događaje, broju registrovanih poljoprivrednih proizvođača, ukupnoj šteti u poljoprivredi od poplava, procentu poplavljenih zemljišta, frekvenciji pojave poplava, osiguranju poljoprivredne proizvodnje od poplava, te poduzetim aktivnostima i mjerama u opštinama kako bi se smanjio rizik od poplava.

U narednom periodu će biti izrađen Plan upravljanja rizikom od poplava za sliv rijeke Vrbas, koji će definisati i mjere u poljoprivredi. UNDP-jev projekt "Smanjenja poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas", realizuje se u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, entitetskim ministarstvima nadležnim za upravljanje vodama i civilnim zaštitama, i 14 opština u slivu rijeke Vrbas.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.