NavMenu

Besplatna pomoć preduzećima u RS - Dvadesetak mentora prošlo obuku po japanskom sistemu poslovanja

Izvor: Glas Srpske Subota, 06.04.2019. 10:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Domaća preduzeća koja se suočavaju sa problemima u radu ili žele da unaprijede poslovanje od sada će moći dobiti besplatnu stručnu pomoć od dvadesetak mentora koji su prošli obuku po japanskom sistemu poslovanja.

Obuku za mentore organizovala je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), a tokom prošle godine obuke po japanskoj metodologiji prošla su 23 mentora, od kojih je 19 obavilo i praktični dio pružajući usluge u 17 preduzeća širom Srpske.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević smatra da će mentoring sistem biti veoma značajan za Srpsku jer će privrednim subjektima omogućiti pomoć i stručne usluge lica koja su prošla obuku na osnovu iskustava Japana, jedne od najrazvijenijih zemalja svijeta.

- Bitna su nam i iskustva mentoring sistema Srbije, koji važi za jedan od najboljih u regionu, jer ćemo na taj način omogućiti privrednim subjektima da lakše rješavaju probleme - rekao je juče Petričević i dodao da je grupa mentora koja je prošla obuku osposobljena da znanje prenese i na buduće mentore, čime će biti unaprijeđeno poslovanje preduzeća i olakšano rješavanje problema na koje nailaze u radu.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić istakao je da je u pitanju nefinansijski vid podrške koju će agencija pružati domaćim preduzećima, te da će usluge biti besplatne.

- Mentori će u preduzećima, zajedno sa njihovim menadžmentom ili vlasnicima, uspostavljati dijagnozu problema koje imaju i njihove potrebe za unapređenjem poslovanja, te zajedno definisati načine kako da bude popravljeno ili unaprijeđeno poslovanje - naveo je Đukić i istakao da je agencija za realizaciju ovog programa dobila podršku resornog ministarstva i Vlade Srpske.


Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je domaćim privrednicima svaka pomoć dobrodošla, istakavši da je stručna obuka i te kako potrebna mnogim preduzećima.

- Imamo veliki broj poslodavaca koji nemaju kvalitetnu i adekvatnu stručnu spremu za posao koji rade pa će im svaka obuka ili noviteti koji se primjenjuju u svijetu dobro doći. Nema potrebe da izmišljamo ništa, dovoljno je samo da primijenimo metode rada koji su se u svijetu pokazali kao korisni, a Japan je sigurno jedna od zemalja od kojih se može mnogo naučiti - rekao je Škrebić.

Predstavnik JICA-e Takaši Hibino naveo je da 90% japanskih privrednih subjekata čine mala i srednja preduzeća koja koriste mentoring usluge, što znači da je razvoj tih privrednih subjekata značajan za razvoj ekonomije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.