NavMenu

General Motors izašao iz bankrota - Osnovana nova kompanija u većinskom državnom vlasništvu

Izvor: Nezavisne novine Subota, 11.07.2009. 10:51
Komentari
Podeli

Predstavnici administracije SAD i "General Motorsa" potpisali su 10. jula 2009. godine dokumente o prenosu profitabilnih marki ove kompanije u novoformiranu kompaniju, koja je u većinskom državnom vlasništvu.

Time je "General Motors" zvanično izašao iz bankrota, samo dan nakon što je sud odobrio prodaju imovine ove firme, uprkos žalbama kreditora, kojih je bilo oko 850.

"Ovo je prekretnica u poslovanju "General Motorsa"", izjavio je Fric Henderson, izvršni direktor "General Motorsa.

Među najpoznatijim markama "General Motorsa" su kadilak, ševrolet, bjuik i GMC, a one će sada pripasti državnoj firmi koja će nositi naziv "General Motors Company". Američka država posjedovaće 61 odsto nove firme, a ostatak će pripasti fondu za zdravstvenu zaštitu sindikata radnika automobilske industrije, akcionarima i Vladi Kanade. Novi "General Motors" biće manja kompanija, poslije otpuštanja više desetina hiljada radnika, ukidanja ili prodaje pojedinih marki, zatvaranja nekoliko fabrika i usvajanja novog ugovora o radu. Henderson je izjavio i da će smanjiti broj rukovodećih radnih mjesta za više od trećine i tako omogućiti brže donošenje odluka.

Kompletna reorganizacija kompanije trebalo bi da bude okončana u 2010. godini. Ponovno buđenje novog "General Motorsa" desilo se nepunih mjesec i po dana nakon što je uprava nekada najvećeg proizvođača automobila na svijetu 1. juna zatražila sudsku zaštitu od povjerilaca. "General Motors", koji je ušao u stečajni proces 1. juna s 176,4 milijarde novčanih obaveza, izaći će iz tog postupka sa 48,4 milijarde dolara u minusu, nakon što se dio proizvodnje i imovine prebaci na račun nove kompanije.

"General Motors" je bio najveća automobilska kompanija na svijetu od 1937. do 2007. godine, kada ga je po broju prodatih vozila pretekla japanska "Toyota".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.