Izvor: Beta | Petak, 05.04.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tigar iz Pirota po rezultatima drugi u Evropi i treći u svijetu - U 2018. izvezeno 550.000 pari gumenih čizama

(Foto: YouTube)
Kompanija Tigar iz Pirota je u grupi proizvođača-izvoznika gumene obuće po poslovnim rezultatima druga u Evropi, a treća u svijetu, saopštila je ta kompanija.

U saopštenju je navedeno da su u toj kategoriji od kompanije Tigar bolje rangirani samo proizvođači iz Kine i Francuske.

Prema riječima generalnog direktora Tigra, Vladimira Ilića, izvoz kompanije u 2018. godini je bio u vrijednosti oko 9,2 mil EUR, odnosno izvezeno je 550.000 pari obuće u grupaciji pod nazivom "rubber boots hand made" (gumenih čizama ručne izrade).

Izvoz te robe, koji čini 70% u ukupnoj prodaji kompanije, u odnosu na 2017. godinu povećan je za 35%.

- Ovakav rang kompanije na svjetskom nivou dokaz je da kompanija Tigar sigurnim korakom osvaja ne samo evropsko, već i svjetsko tržište, a da vješte ruke pirotskih majstora prave visokokvalitetnu čizmu u kojoj se korača u cijelom svijetu - rekao je Ilić.

On je istakao da je rast izvoza rezultat promjene strukture proizvodnje, strateškog usmjerenja ka skupljim proizvodima i izvozne orijentisanosti kompanije.

Uspjehu kompanije i ekspanziji na svjetskom tržištu, kako je rekao, doprinjela je izrada visoko kvalitetne obuće specijalne namjene za armije skandinavskih zemalja, izrada zaštitne obuće koja se izvozi u Hong Kong za tamošnje vatrogasce, Poljsku i kanadsko tržište, kao i izrada visoko kvalitetne gumene obuće za lovce i rudare širom Evrope.

Tigar proizvodi lovačku, modnu i dječju obuću i obuću specijalne namjene, a prema riječima Ilića, prosječna izvozna cijena po paru obuće je oko 17 EUR, odnosno 19,5 EUR u Evropskoj uniji, dok Kina, kao ubjedljivo prvi proizvođač-izvoznik u svijetu, ima prosječnu prodajnu cijenu po paru od 5,86 EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.