NavMenu

Zlatibor najpogodnije mjesto u Srbiji za osobe sklone polenskim alergijama

Izvor: Glas zapadne Srbije Petak, 05.04.2019. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: wavebreakmedia/shutterstock)
Na Zlatiboru se šestu godinu zaredom mjeri koncentracija polena, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Srbije. Na nedavno održanoj tribini o polenima u SO Čajetina, na prezentaciji rezultata prošlogodišnjeg mjerenja koncentracije polena na Zlatiboru i drugim gradovima Srbije u kojima se sprovode ova mjerenja, moglo se čuti da je još uvijek ova planina najpodesnija za boravak osoba podložnih alergijama.

U periodima kada je izraženo cvjetanje i drveća i trava, koncentracija polena na Zlatiboru je često manja od 6 do 10 puta u odnosu na mnoge gradove u Srbiji.

- Polen se vezuje za zagađujuće materije u vazduhu (za čađ) i tada je klinička slika u urbanim sredinama, u velikim gradovima, industrijskim, gdje su velike saobraćajnice, još teža za ljude koji pate od alergija - rekla je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Trenutno su aktivni poleni drveća. Jedan od najvećih alergenih polena je polen breze koja tek počinje da cvjeta na Zlatiboru. Međutim, i kada je u najvećem cvatu, koncentracija brezinog polena na Zlatiboru je znatno manja zbog specifične klime koja podrazumijeva veću nadmorsku visinu i česte padavine.

- Zlatibor je specifičan i po veoma niskim vrijednostima alergenog polena ambrozije. Od sva 24 koja pratimo, ambrozija ima 52 proteinske materije u sebi i izaziva veoma burne reakcije kod osoba koje pate od alergija. To je period kad se najviše, što mediji što sugrađani, raspituju kakva je situacija da bi iz vojvođanskih gradova, premjeste i budu manje izloženi polenima. Nije svejedno da li je neko izložen 50/60 dana prekograničnim vrijednostima ovog polena, ili najviše 10 dana. I nije svejedno da li je u pitanju 30 polenovih zrna u jednom danu, ili 600, ili 800 koliko bilježi Subotica i još neki gradovi Vojvodine - kaže Mitrović.


U toku prošle godine, najveća dnevna vrijednost koncentracije polena na Zlatiboru je bila 134 zrna dok je, na primjer, u Beogradu ta vrijednost iznosila 630, a u gradovima Vojvodine više od 1.000.

Ono na šta bi lokalna samouprava opštine Čajetina trebalo da obrati pažnju u budućem periodu, a što je preporuka Agencije za zaštitu životne sredine, jeste dalje praćenje ambrozije kako se ne bi proširila i kako bi njene sadašnje vrijednosti ostale na nivou istih, ili nižih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.