NavMenu

UNESCO uvrstio prašumu Janj na tentativnu listu BiH

Izvor: eKapija Petak, 05.04.2019. 11:47
Komentari
Podeli
Centar za svjetsku baštinu UNESCO prihvatio je Tentativni list za nominaciju strogog prirodnog rezervata prašuma Janj u okviru proširenja međudržavnog serijskog dobra Iskonske bukove šume Кarpata i drugih regija Evrope, i ovo prirodno dobro Republike Srpske je stavljeno na tentativnu listu BiH. Tentativna lista je popis onih područja koji se nalaze na teritoriji zemalja članica, za koje se smatra da su relevantne za upis na Listu svjetske baštine.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je oko pola godine radilo na pripremi potrebne dokumentacije, kako bi se prašuma Janj našla na ovoj listi, koja je registrovana kod UNESCO Centra za svjetsku baštinu.

Ovo predstavlja prvi korak u procesu nominacije prirodnog dobra za Listu svjetske prirodne baštine, nakon kojeg će Ministarstvo pripremiti nominacioni dokument za uvrštavanje prašume Janj na Listu svjetske prirodne baštine, o čemu konačnu odluku donosi UNESCO, saopšteno je iz tog ministarstva.


Ukoliko UNESCO da potvrdan odgovor, prašuma Janj dobiće laskavu titulu svjetskog prirodnog dobra, čime se otvaraju mogućnosti za promociju prirodnog bogatstva Republike Srpske, naučna istraživanja, promociju turizma. Prašuma Janj predstavlja netaknuti prirodni rezervat, zbog čega je i pogodna za naučna istraživanja.

Prašuma Janj je drugo prirodno dobro Republike Srpske koje je stavljeno na tentativnu listu BiH. Prije dvije godine na tu listu stavljena je prašuma Perućica, koja se nalazi u Nacionalnom parku Sutjeska.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.