Izvor: Nezavisne novine | Petak, 05.04.2019.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UN savjetuje zemlje Zapadnog Balkana da otvore digitalna diplomatska predstavništva

Ilustracija (Foto: watcharakun/shutterstock.com)
Svjetska diplomatija još nije spremna za izazove u sajber prostoru, s obzirom na to da se proteklih godina mjesto sukoba sa terena premiješta u digitalnu sferu, rekao je izvršni direktor Sekretarijata i član Visokog saveta za digitalnu saradnju UN Jovan Kurbalija na panelu o digitalnoj tehnologiji u sklopu Digitlanog samita Zapadnog Balkana koji se završava danas u Beogradu.

Zato je važno, kaže on, da države Zapadnog Balkana otvore "digitalna diplomatska predstavništva" u svijetu.

Zemlje regiona Zapadnog Balkana još nisu dio tog generalnog trenda, objašnjava Kurbalija i navodi da oko 40 država svijeta ima neku vrstu diplomatskog predstavništva u Silikonskoj dolini.

- Bitno je da su ljudi na samom izvoru tehnoloških kompanija. Nijedna od zemalja ZB nema predstavništvo tamo - kaže Kurbulija za Tanjug.

Drugi centar tehnološkog razvoja u svjetu, osim Silikonske doline u Americi, je u Šen Ženu u Kini gdje su locirane velike kineske kompanije.

Međutim, ni na toj lokaciji ne postoje kancelarije, diplomatska predstavništva u kojima bi radile diplomate koje poznaju procese digitalne transformacije i razumiju se u sajber bezbijednosti ili privatnost pri e-trgovini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.