Izvor: Nezavisne novine | Petak, 05.04.2019.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investiranje u energetiku u fokusu Jahorina ekonomskog foruma 2019

Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Republika Srpska planira da u energetski sektor do 2035. godine bude investirano oko 11,5 mlrd KM kroz izgradnju novih energetskih objekata.

Prema mišljenju ekonomista, to je idealna prilika za domaće kompanije koje su u posljednjih nekoliko godina stekle brojne reference, kako ovdje, tako i na stranim tržištima.

Podsjećamo, Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, prije nekoliko dana najavio je početak izgradnje tri hidroelektrane na rijeci Drini u koje će Republika Srpska i Srbija uložiti više od 450 mil EUR.

Prema njegovim riječima, izgradnja ovih postrojenja, čija je ukupna instalisana snaga između 180 i 200 megavata, donijeće velike benefite, prije svega ljudima koji žive na tom prostoru, ali i RS, jer će doći u poziciju da ima znatno veću proizvodnju električne energije iz sfere čiste energije, koju zahtijeva Evropa.

Dodao je i da će prije pomenute tri hidroelektrane početi izgradnja hidroelektrane Dabar, i to po sistemu "ključ u ruke".

O ovoj temi će se diskutovati i na Jahorina ekonomskom forumu 2019, koji će biti održan 23. i 24. aprila u organizaciji Udruženja ekonomista RS SWOT, a pod pokroviteljstvom predsjednika RS.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, kaže za Nezavisne kako su najave o realizaciji velikih energetskih projekata pozitivna stvar za ekonomiju, ne samo RS, već i BiH.

- Prepoznajući značaj ove teme, mi ćemo ove godine na Jahorina ekonomskom forumu imati poseban panel posvećen aktuelnim trendovima u energetskom sektoru. Želimo da istaknemo da u našoj zemlji postoje kompanije koje u energetskom sektoru izvode veoma kompleksne radove na izgradnji energetskih potencijala na najzahtjevnijim tržištima Evropske unije - kazao je Grabovac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.