NavMenu

Toyota besplatno nudi skoro 24.000 licenci za tehnološke patente

Izvor: Klix Petak, 05.04.2019. 08:04
Komentari
Podeli
(Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Imajući u vidu količinu vremena, novca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi suzbijanja rasta emisija i nastavka korištenja trenutno dostupne tehnologije, Toyota Motor Corporation je objavila da će besplatno ponuditi skoro 24.000 licenci za svoje tehnološke patente vezane sa elektrifikacijom vozila.

Također će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrificirana vozila koji odluče da koriste Toyotine elektromotore, baterije, sisteme upravljanja snagom, upravljačke kompjutere i druge tehnologije sistema elektrifikacije vozila kao dio svojih pogonskih sistema.

Odobravanjem besplatnih licenci i pružanjem tehničke podrške za svoje sisteme elektrifikacije vozila, Toyota želi dodatno poticati širenje elektrificiranih vozila te tako pomoći vladama, proizvođačima automobila i društvu u cjelini da ostvare ciljeve povezane s klimatskim promjenama. Toyota vidi priliku da potakne razvoj i uvođenje na tržište elektrificiranih vozila širom svijeta, nešto što već dugo smatra glavnim prioritetom, a na temelju snažnog uvjerenja da će vozila s manjim utjecajem na okoliš pomoći u borbi protiv klimatskih promjena samo ako uđu u široku primjenu, zahvaljujući smanjenju emisija CO2.

- Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sistemima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, vjerujemo da je sada vrijeme za saradnju - rekao je Shigeki Terashi, Član upravnog odbora i Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporation.

- Ako broj elektrificiranih vozila značajno naraste u narednih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja imati ulogu u tome pružajući podršku tom procesu.

Toyota je 2015. godine identificirala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite okoliša 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i fabrika, a 2017. je objavila prodajni plan za širenje elektrificiranih vozila koji pokriva period do kraja 2030.


Patenti na koje se odnose ove besplatne licence su napredne tehnologije ugrađene u elektrificirana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koji su pomogli Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za dijelove i sisteme, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi. Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primijeniti za razvoj različitih vrsta elektificiranih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV). Sve u svemu, Toyota će ponuditi otprilike 23.740 patenata stečenih kroz više od 20 godina razvoja tehnologije elektrificiranih vozila. Period ustupanja počinje odmah, a trajaće do kraja 2030. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.