NavMenu

Niče najveća kraft pivara u Srbiji - Tron pivo iz Obrenovca ide ka EU i Rusiji

Izvor: eKapija Petak, 05.04.2019. 08:52
Komentari
Podeli
(Foto: Pivara Tron)
Cifra od 100.000 EUR je minimum koji treba da izdvoje entuzijasti i zaljubljenici u pivo, ako požele da pokrenu proizvodnju svog omiljenog pića.

Jer, za otvaranje jedne kraft pivare prosječnog kapaciteta, sa dnevnom proizvodnjom od 500 litara piva potrebna je profesionalna oprema čija cijena varira u zavisnosti od kvaliteta i stepena automatizacije, zatim, prostor od najmanje 200 m2, minimum tri radnika, sirovine, a tu je i utrošak energije koji se ne može predvidjeti, jer zavisi od broja kuvanja, i još mnogo faktora koji utiču na ukupnu cijenu investicije.

Ipak, kraft pivarstvo se, izgleda, isplati, sudeći prema broju zanatskih pivara registrovanih u Srbiji, kojih trenutno ima čak 45. Jedna od njih je pivara Tron u Obrenovcu, koja je započela rad prije četiri godine.

Nemanja Stefanović, direktor pivare, za eKapiju na pitanje o isplativosti zanatske proizvodnje piva kaže da još sve prihode ulažu u proizvodnju, eksperimentisanje i edukaciju, ali da vjeruju da će se trud isplatiti.

Prema njegovim riječima, trenutni proizvodni kapacitet pivare je 15 tona piva mjesečno, ali su počeli gradnju nove pivare u kojoj će mjesečni kapacitet proizvodnje biti četiri puta veći.

- Na hektaru zemlje u opštini Obrenovac realizujemo jednu od najvećih grinfild investicija u zanatskom pivarstvu u Srbiji - otkriva Stefanović za naš portal i dodaje da će Tron pivo, koje se trenutno može naći u pabovima, pivnicama i hotelima širom Srbije, od Subotice do Niša, po završetku ove investicije najkasnije do sredine 2020. godine krenuti put tržišta Evropske Unije i Rusije.

On ističe da je tržište zanatskog piva, kako u svijetu, tako i u Srbiji, dinamično tržište u usponu i da potrošnja zanatskog piva konstantno raste.

- Za razliku od industrijskog piva, za čiju proizvodnju se koriste razne krupice, kukuruz, hmeljni ekstrakt i sve druge sirovine koje pojeftinjuju proizvodnju, zanatsko pivo pravi se od isključivo četiri sastojka: slada (ječmenog, pšeničnog, ovsenog…), hmelja (peletiranog ili u šišarci), vode i selekcioniranog pivskog kvasca - kaže sagovornik našeg portala.

Nadalje, ističe, i proces proizvodnje kraft piva traje dosta duže, jer zanatske pivare poštuju proces fermentacije i odležavanja tako da od trenutka kuvanja piva do flaširanja prođe i do 40 dana, u zavisnosti od stila piva, a uglavnom 25–30 dana.

(Foto: Pivara Tron)
- Osim toga, većina industrijskih piva je filtrirana i sva su pasterizovana, dok su zanatska piva nepasterizovana i nefiltrirana, što znači da je većina vitamina, minerala i ostalih hranljivih sastojaka ostala u pivu - objašnjava Stefanović razliku u kvalitetu.

Naš sagovornik napominje da je suština kraft pivarstva eksperimentisanje i igranje sa ukusima.

- Zanatske pivare, pa tako i mi, uglavnom su fokusirane na takozvana ejl (Ale) piva (piva gornjeg vrenja), jer kod ejlova možete u potpunosti da iskažete svu svoju kreativnost. Stilovi u ejl pivima su Pale Ale, American Pale Ale, IPA (Indian Pale Ale), double IPA, Stout… Kada je riječ o pivima pivare Tron, izdvojio bih MATADOR, prvo srpsko crveno IPA pivo, HEARTBEET pivo sa matičnim sokom cvekle I AZACCA, po stilu Brut IPA, kojem smo dodali i naš "twist" pa ima svjetlo roze boju - priča Nemanja Stefanović i dodaje da u pivari Tron trenutno eksperimentišu sa pšeničnim pivima i lagerima.

Kada je riječ o sirovinama, ova pivara ih uvozi iz Nemačke, dok kvasac i hmelj kupuje od domaće firme koja ih uvozi iz cijelog svijeta.

Oprema u pivari Tron je domaće proizvodnje, a Stefanović napominje da u Srbiji ima nekoliko ozbiljnih domaćih proizvođača opreme za kraft pivare.

- Ponuda opreme na tržištu Srbije je dobra i sve više kompanija koje se bave procesnom opremom ulazi u proizvodnju pivara, kako raste tržište i tražnja za takvim sistemima - kaže on, objašnjavajući da oprema pivare obuhvata komovnjak, kuvač, virpul, sud za toplu i hladnu vodu, sud za glikol i fermentore najbitnije i najveće sudove za proizvodnju kraft piva.

Branislava Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.