Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.04.2019.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova prilika za unapređenje saobraćaja u KS - Općine uključene u razvoj Plana održive urbane mobilnosti

Ilustracija (Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić i menadžer Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu-Energetska efikasnost pri njemačkoj organizaciji GIZ, Joachim Gaube, potpisali su 3. aprila Memorandum o razumijevanju o pružanju podrške za razvoj Plana održive urbane mobilnosti.

Plan, koji bi trebalo da bude gotov za 12 mjeseci, biće strateški dokument koji će, uzimajući u obzir potrebe stanovnika gradova za mobilnošću, pomoći u podizanju mnogih segmenata kvaliteta života u gradovima i njihovoj okolini, prenosi Radio Ilijaš.

Ključni cilj je poboljšanje pristupačnosti urbanih područja i pružanje visokokvalitetne mobilnosti i prevoza prema urbanim područjima, kroz i unutar njih. Plan će pokrivati četiri općine Grada Sarajeva-Centar, Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo, te područje Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Hadžića i Trnova.

Ministar Šteta je potcrtao važnost pokretanja ovakve saradnje i kreiranja ovog dokumenta, imajući u vidu da ministarstvo radi na izradi Strategije saobraćaja u KS, kao i Zakona o cestama i Zakona o javnom prevozu.

– Svjedoci smo zastoja u razvoju svih segmenata saobraćaja. Trenutni plan linija javnog prevoza je utvrđen još 1999, intenzivno radimo na nedostajućoj legislativi u svim segmentima saobraćaja. Uz to, potrebne su nam velike investicije za rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture, tramvajskih pruga i saobraćajnica. Zbog svega toga moramo imati planske strateške dokumente koji oslikavaju potrebe urbanih sredina koje se dinamično šire. Zahvaljujemo se GIZ-u i njemačkoj Vladi koji su prepoznali ove probleme i ponudili svoju pomoć da dođemo do jednog ovakvog strateškog dokumenta - istakao je Šteta.

Politika i mjere utvrđene Planom održive mobilnosti u gradovima trebaju uključivati sve oblike i načine transporta u cijeloj gradskoj aglomeraciji, kao što su javni i privatni, putnički i robni, motorizirani i nemotorizirani, pokretni i parkirališni transport.

Ocijenjeno je da je ovo prilika da se postave novi temelji politike transporta, jer, kako ističe Gaube, do kraja ovog stoljeća dvije trećine stanovništva živjeće u gradovima, što zahtijeva promjenu paradigme urbanog planiranja. Već sada treba stvarati vizije kako se gradovi trebaju razvijati i kako njihovi stanovnici mogu zadovoljiti sve svoje potrebe u transportu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.