NavMenu

Rampa za četiri tone jagoda iz Grčke - Proizvođači iz RS traže pooštrene kontrole uvoza

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 03.04.2019. 09:27
Komentari
Podeli
(Foto: ravl/shutterstock.com)
Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz četiri tone jagoda iz Grčke zbog povećanog prisustva pesticida, a proizvođači iz Srpske upozoravaju da je potrebno pooštriti kontrole i tako jačati domaću proizvodnju.

U Inspektoratu RS ističu za Glas Srpske da su sporno voće pronašli tokom redovnog pregleda pošiljke prilikom uvoza kod uvoznika čija je firma registrovana na području FBiH.

- Tokom kontrole pošiljke inspektor je na osnovu procjene rizika izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu, kojom je potvrđeno povećano prisustvo pesticida "spinosad" iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnom nivou ostataka pesticida u i na hrani - pojasnili su u Inspektoratu RS i dodali da je od početka godine inspekcija prilikom uvoza uzela 300 uzoraka voća i povrća za ispitivanje.

Naglašavaju da se uzorkovanje voća i povrća prilikom uvoza vrši da bi bilo utvrđeno da li je ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu.

- Cilj rada fitosanitarne inspekcije je osigurati promet bezbjednih proizvoda na tržištu Srpske, a na osnovu rezultata možemo reći da sistem fitosanitarnog nadzora pri uvozu dobro funkcioniše - istakli su u Inspektoratu RS.

U protekla tri mjeseca inspekcija je zabranila i uvoz tri pošiljke mandarina porijeklom iz Turske, odnosno više od 35.000 kilograma, takođe zbog utvrđenog povećanog prisustva pesticida "fenvalerat".

Da je tržište preplavljeno jagodama iz uvoza potvrđuju i proizvođači ovog voća, koji jedva uspijevaju da se izbore sa nelojalnom konkurencijom. Do berbe slasnih domaćih jagoda ostalo je još mjesec i po, a u marketima se već odavno mogu naći ovi crveni plodovi iz uvoza. Oni koji žele da se zaslade tim jagodama za kilogram moraju da izdvoje i do 12 KM, što je šest puta više u odnosu na cijenu domaćih koja se u sezoni kreće oko 2 KM.

Proizvođač iz sela Kočićevo kod Gradiške Goran Jovančević, koji na hektaru zemlje godišnje proizvede i do osam tona jagoda, kaže za Glas Srpske da inspekcijske kontrole uvoznog, ali i domaćeg, voća moraju biti oštrije.

(Foto: Igor Borodin/shutterstock.com)
- Jagode koje dođu već u februaru u markete atraktivno izgledaju, ali su pune hemije. Prave domaće jagode se beru od 15. maja do 15. juna i ono što dajem svojoj djeci da jedu to i prodajem. Svakako da i mi koristimo zaštitna sredstva, ali zna se koliko i kada se smije upotrebljavati. Ne može sazrijeti prije vremena, to su sve sami otrovi - rekao je Jovančević.


I proizvođač iz Lopara Zijad Smajić ističe da godinama proizvođači upozoravaju da se na tržište BiH uvoze jagode sumnjivog kvaliteta.

- Koriste nedozvoljene količine hemikalija da bi voće brže sazrelo i plodovi bili krupniji. Ti proizvođači iz inostranstva i uvoznici znaju da je sistem u BiH složen i ovdje vide pogodno tlo za plasiranje takvih proizvoda - rekao je Smajić.

U Udruženju za zaštitu prava potrošača Reakcija iz Banjaluke ističu da je u proteklom periodu bilo dosta prigovora potrošača na robu iz uvoza i apeluju na potrošače da kupuju domaće proizvode.

Sjeme kukuruza

Fitosanitarna inspekcija RS zabranila je uvoz pošiljke od oko 1.000 kilograma sjemena kukuruza porijeklom iz Srbije jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta.

- Inspektor je uzorkovanje izvršio prilikom redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, a utvrđeno je da je klijavost bila ispod minimalno propisane za kvalitet sjemena - naveli su u Inspektoratu RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.