NavMenu

Svjetska banka objavila novu procjenu - Ekonomski rast BiH u 2019. mogao bi biti 3,4%

Izvor: biznis.ba Srijeda, 03.04.2019. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Prema projekcijama Svjetske banke, ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u ovoj godini mogao bi iznositi 3,4%.

Viši ekonomista za BiH u Svjetskoj banci Sandra Hlivnjak izjavila je u utorak, 2. aprila, u Sarajevu da je nastavljen ekonomski rast koji se za BiH za 2018. godinu procjenjuje na 3%.

– Kada pogledamo šta je u strukturi tog rasta još uvijek vidimo da je potrošnja dominantan faktor i ono što bismo željeli poručiti jeste da je neophodno pokrenuti reforme i neophodno je da ova potrošnja bude transformisana u investicije, da se ide ka tome da se više izvozi, te kreiraju radna mjesta u privatnom sektoru – kazala je Hlivnjak.

Naglasila je da potencijal za daljnji rast postoji, ali uz implementaciju reformi, koje treba usmjeriti na povećanje rasta, zapošljavanje, te održavanje makroekonomske stabilnosti. U tom smislu, prema projekcijama Svjetske banke BiH može očekivati rast od 3,9% u srednjoročnom roku.

Svjetska banka je predstavila redovni ekonomski izvještaj za zapadni Balkan posvećen nedavnim ekonomskim kretanjima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji pod nazivom "Potrebno je ubrzavanje reformi".

– Ekonomski rast na zapadnom Balkanu bilježi ubrzanje sa 2,6% u 2017, na 3,8% u 2018. dok je projektovani prosjek za 2019-2020. godinu 3,7% – kazala je Edith Kikoni, viši ekonomista u Svjetskoj banci.


Prema njenim riječima, ovakvi izgledi su podložni rastućim vanjskim i domaćim rizicima, uključujući geopolitičke i trgovinske sporove.

– Na zapadnom Balkanu u 2018. kreirano je samo 96.000 radnih mjesta uglavnom u industriji i uslugama u poređenju sa 171.200 radnih mjesta otvorenih u 2017. – navela je Kikoni.

Naglasila je da bi zemlje zapadnog Balkana trebale da se u narednom periodu fokusiraju na konkurentnost, poreznu politiku, diverzifikaciju finansijskog sektora, unapređenje izvoza, te ekonomsku povezanost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.