Izvor: eKapija | Utorak, 02.04.2019.| 12:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dobojska bolnica obučila kadar i nabavila opremu za izvođenje histeroktomije

Ilustracija (Foto: shutterstock.com )
Dobojska bolnica je 28. marta uz pomoć mr sci. dr Miroslava Popovića iz UKC RS iz Banjaluke uradila prvu LAVH operaciju (laparoskopski asistirana vaginalna histerektomija - uklanjanje materice).

Popović je rekao da se ova vrsta operacija na nivou Bosne i Hercegovine rutinski izvodi samo u UKC Banjaluka i da je dobojska bolnica prva u BiH u kojoj je urađena LAVH, navodi se na sajtu bolnice.

Rekao je i da je za izvođenje ove operacije potrebna sofisticirana oprema i obuka kadra, a da se prednosti u odnosu na klasične operacije koje podrazumijevaju rez na trbušnom zidu, ogledaju u kraćem boravku u bolnici (najviše 2 dana), manjem postoperativnom bolu, bržem oporavku, gdje se mlađe pacijentkinje već kroz 7 do 10 dana vraćaju na posao, a takođe i u manjoj potrošnji lijekova i bolničkih resursa.

Dr Gordana Sredanović, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo, izjavila je da saradnja sa dr Popovićem, kojom su izuzetno zadovoljni, traje od marta prošle godine kada je počela prva edukacija - histeroskopija. U proteklom periodu histeroskopije su u potpunosti savladane, jer su ispunjeni svi uslovi, kako sa opremom tako i sa kadrom.

Takođe je dodala i da je Služba za ginekologiju i akušerstvo na dobrom putu ka osamostaljivanju u izvođenju svih laparoskopskih operacija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.