Izvor: Glas Srpske | Utorak, 02.04.2019.| 09:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Po jednog radnika ima više od 2.000 firmi u RS - Ukupna dobit u 2018. bila 56 mil KM

Ilustracija (Foto: sheff/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj u posljednjih pet godina broj firmi koje imaju samo po jednog radnika porastao je za 240, tako da ih je na kraju prošle godine bilo 2.113.

Da odlično posluju uprkos tome što nemaju više od jednog zaposlenog najbolje pokazuje njihova višemilionska dobit.

Tako je na kraju 2018. godine prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u Republici Srpskoj bilo 2.113 registrovanih preduzeća sa jednim zaposlenim, a njihova ukupna dobit iznosila je 56 mil KM.

- U 2017. godini u Srpskoj je bilo 2.276 preduzeća sa jednim zaposlenim, a njihov rezultat poslovanja iznosio je 50 mil KM - rekli su u APIF-u.

Trend osnivanja "tašna-mašna" preduzeća, koja se prepoznaju po tome što imaju samo jednog ili čak nijednog radnika, traje već godinama, a ekonomista Zoran Pavlović kaže da mnoge od ovih firmi zaista dobro funkcionišu sa malim brojem ljudi.

- Firme sa jednim zaposlenim mogu biti podijeljene u dvije velike grupe. One koje su osnovali ljudi sa znanjem, a koji nisu mogli ili željeli da rade za druge, pa su sami pokrenuli svoj biznis i firme koje su osnovane samo zbog velikog prometa novca, čijem je porijeklu teško ući u trag - istakao je Pavlović.

Firmi sa jednim zaposlenim najviše ima, kako kaže Pavlović, u IT sektoru, raznim savjetodavnim i konsultantskim poslovima, ali i u građevinsko-uslužnim djelatnostima.

- Ima ih i u trgovini, gdje su pojedinci pokrenuli svoje poslove ukoliko su imali svoj kapital. Kupuju robu, pa je najčešće sami distribuišu - kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, veliki je broj onih koji su pokrenuli svoje poslove iz nužde, pa rade sami i kao direktor i kao radnik.

- Ali ako uzmemo u obzir firme sa jednim ili nijednim radnikom, koje ostvaruju ogroman profit i promet, a ima ih u RS, to je onda potpuno druga kategorija - zaključio je Pavlović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.