Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 02.04.2019.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH dala garanciju za kredit od 614 mil EUR - Kinezi će finansirati Blok 7 TE Tuzla

(Foto: elektroprivreda.ba)
Dom naroda Parlamenta FBiH potvrdio je da će Federacija BiH biti garant za kredit kod Izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 mil EUR, koji je namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Dom naroda ovu odluku donio je uprkos upozorenjima iz Evropske unije. Delegati su usvojili Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 - 450 MW TE Tuzla i Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije FBiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH.

Za davanje saglasnosti glasalo je 46 delegata, bez glasova protiv i s jednim suzdržanim, dok je za odobrenje garancije bilo takođe 46 glasova za, dok su dva bila protiv i tri suzdržana.

O ovom projektu nedavno je govorio i Johanes Han, evropski komesar za proširenje, koji je prilikom posjete Sarajevu rekao da EU nije nimalo srećna što je BiH odlučila da gradi elektranu na ugalj kineskim kreditom.

On je objasnio da se EU zalaže za postepeno odustajanje od tehnologija koje izazivaju zagađenje okoline, a istovremeno je kritikovao vlasti BiH što su zaustavile projekt izgradnje vjetroparka, koji predstavlja ekološki prihvatljiviju tehnologiju.

- Govorimo o 3.000 smrtnih slučajeva u regionu svake godine od zagađenja iz termocentrala, o 8.000 djece koja obolijevaju od bronhitisa i to se mora hitno rješavati - rekao je Han.

Pojedini mediji spekulišu da bi moglo doći do blokiranja evropskog puta BiH, međutim evropski izvor upućen u ovu problematiku je izrazio sumnju da bi mogla biti donesena ovako radikalna odluka zbog jednog projekta.

Ovu odluku ranije je podržao i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a gotovo sve stranke i iz Federacije i iz Republike Srpske branile su izgradnju Bloka 7, ističući da je tehnologija kojom će to biti rađeno daleko prihvatljivija od postojećih blokova, koji će praktično izgradnjom Bloka 7 biti zatvoreni.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.