Izvor: eKapija | Srijeda, 08.07.2009.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljamo: Majkić d.o.o. Bijeljina: Kreatori genijalnog sistema za zaštitu PTT, vodovodnih i kanalizacionih okana

Kompanija "Majkić" iz Inđije je svoje dugogodišnje uspješno poslovanje nedavno pokrenula i na području Bosne i Hercegovine, u Bijeljini. Ono čime su uvijek mogli da se pohvale svakako je kvalifikovan mladi radni kadar spreman da odgovori visokim zahtjevima tržista, na kome su uspijevali i uspijevaju da održe rejting sigurnog partnera kome su kvalitet i cijena glavna vodilja u poslovanju.

Partneri preduzeća Majkić uvijek su bila veoma priznata imena u domenu privatnog, društvenog i javnog sektora. Osnov za siguran kvalitet ove kompanije je sistem za upravljanje kvalitetom u preduzeću koji je usaglašen sa standardom ISO 9001:2000, o čemu postoji certifikat izdat od strane Lloyd’s Register Quality Assurance Ltd.

Preduzeće "Majkić" je izraslo iz zanatske radnje koja je osnovana 1982. godine, kada se bavila proizvodnjom gumeno tehničke robe. U to vrijeme bili su najpoznatiji po proizvodnji "tunel guma" (gume za vrata veš mašine), a 1990. godine ulaze u registar preduzeća kao društvo ograničene odgovornosti.

Početkom devedesetih godina radili su i auto program, ali po izbijanju rata 1992. godine krenuli su sa proizvodnjom grijača, što ujedno predstavlja najuspješniji period poslovanja preduzeća "Majkić" Inđija.

Međutim, posljednje tri godine, kompanija "Majkić" razvila je vodomjerni šaht termo TIP I, za koji posjeduju zaštićeni patent, čime je i jedini ovlašćeni proizvođač šahta TIP I na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Mehanička zaštita šahtovskih poklopaca rješava problem zatvaranja poklopca šahta i sprječavanje njegovog otvaranja bez posebnog ekscentar ključa. Ovaj šaht prilagođen je za sve vrste poklopaca, a uz pomoć navrtki omogućeno je vrlo jednostavno podešavanje konusne ploče na željenu visinu, tako da je omogućeno ostvarivanje potrebne sile zatezanja.

Ovo je potpuno nov proizvod u oblasti zaštite PTT, vodovodnih i šahtova za kanalizaciju .

Mehanička zaštita se sastoji iz specijalno dizajniranog prokronskog vijka sa ekscentar glavom, prokronske opruge, čeličnog leptira i samokočive prokronske navrtke. Ovaj uređaj se montira na poklopac kablovskog okna, a izrađen je od prokrona. Debljina vijka odgovara matici M 18.

Zahvaljujući specijalno dizajniranoj glavi vijka, on se može odvrnuti samo sa specijalnim ekscentar ključem. Na vijak se poslije montiranja opruge i leptira montira samokočiva navrtka koja sprječava odvrtanje leptira. Po završetku montiranja mehanizma u glavu vijka se ubacuje zaštitna gumica koja sprečava prodor prljavštine u glavu vijka Čelični leptir je izrađen od materijala debelog 15 mm, što mu daje izuzetnu čvrstoću.

Kada se mehanizam namontira, leptir se nalazi ispod metalnog rama poklopca šahta. Prokronski vijak koji se nalazi na leptiru služi kao graničnik koji kada dođe do okvira poklopca omogućava da se leptir postavi u položaj koji pruža najbolje zatezanje.

Usljed sve češćih i obimnijih krađa kablova koji se nalaze u oknima, kao i usljed sve veće zloupotrebe kablovske kanalizacije od strane internet provajdera i kablovskih televizija, javila se potreba za elektronskim nadzorom telekomunikacionih okana. Tu je nažalost i sve veća prijetnja od terorističkih napada na sredstva telekomunikacija.

Zbog svega gore navedenog preduzeće Majkić iz Inđije je u saradnji sa Telekomom Srbije razvilo i proizvelo sistem elektronskog nadzora telekomunikacionih okana.

Elektronska zaštita šahtovskih okana se sastoji od induktivnog detektora, razvodne kutije, interfejsne jedinice, i centralnog računara. Pojam senzora u ovom slučaju je objedinjen i predstavlja spoj razvodne kutije i induktivnog detektora otvorenosti poklopca okna. Senzori su namenjeni da detektuju otvaranje poklopca okna i o tome obavještavaju centralni računar. Pored ove funkcije senzori mogu (sa dodatnim detektorom) da mjere dubinu vode u oknu.

Centralni računar obezbjeđuje da svi podaci o aktivnostima na mreži budu smješteni u permanentnu memoriju i da obezbijedi komunikaciju sa senzorima preko interfejsnih jedinica. Centralni računar je preko LAN mreže (TCP/IP) u kontaktu sa svim interfejsnim jedinicama na mreži koje imaju fiksnu IP adresu. Obezbjeđuje uvid u stanje sistema u oknima sa bilo koje lokacije na mreži uz obavezno logovanje na osnovu šifri. Komandovanje i izmjena bilo kakvih podataka na sistemu se vrši uz administratorske šifre (višestruka zaštita) i obično se radi iz samog Centra. Svi podaci o logovanju i bilo kakvom radu na ovom sistemu, sa svim podacima o onome ko se ulogovao i odakle, se pamte i mogu se u kasnijoj analizi provjeriti

Interfejsna jedinica je namijenjena za komunikaciju sa senzorima i obezbjeđuje njihovo napajanje, a sa druge strane obezbjeđuje komunikaciju sa centralnim računarom.

Mehanizam za zaključavanje poklopca na stubovima rasvete MAJK - 2 se sastoji od prokronskog vijka sa glavom sa oborenim ivicama u koju su ubušene dvije ekscentar rupe, opruge koja se postavlja na vijak prije zavrtanja, a koja služi da poveća silu zatezanja vijka i da apsorbuje spoljne uticaje na poklopac prilikom pokušaja neovlaštenog otvaranja poklopca, kao i prokronskog leptira sa navojnim dijelom u koji se zavrće vijak, a služi da bi se poklopac fiksirao na stub rasvjete.

Prednosti ovog proizvoda su sadržane u činjenici da je izrađen od termički obrađenog prokrona, koji je kao materijal izuzetno postojan na spoljne uticaje, tako da je izbjegnuta korozija mehanizma.

Također, upotrebom ovog materijala je spriječeno pucanje vijka usljed odvijanja. Još jedna od prednosti ovog pronalaska je i specijalno dizajnirana glava vijka, koja onemogućava odvijanje vijka, bez specijalnog ključa.

Kompanija "Majkić" kreirala je i uređaj za podizanje kako lakih tako i teških poklopaca TT okana, a napravljen je uz konsultacije Udruženja montera Telekoma Srbije. Uređaj služi da bi izbjegli povrede i veoma veliki fizički napor kao i angažovanje većeg broja ljudi prilikom otvaranja teških TT okana. Sa ovim mehanizmom veoma brzo i lako se podiže i sklanja u stranu TT okno, a isto tako na isti način ga postavlja u ležište. Uređaj se vrlo lako transportuje i sastoji od teleskopskih cijevi, čeljušti i 2 vrlo laka točkića.

Od sada će uspješna privatna i javna preduzeća iz Bosne i Hercegovine biti u prilici da ostvare saradnju sa kompanijom Majkić i doprinesu kreiranju bolje i uspješnije budućnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.