Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 01.04.2019.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Energetska tranzicija BiH u fokusu samita u Neumu - Donosioci odluka najavljuju niz preporuka

Ognjen Marković
Energetska tranzicija Bosne i Hercegovine ključna je tema petog Energetskog samita koji će se održati u Neumu od 16. do 18. aprila ove godine. U kakvoj se poziciji trenutno nalazi energetski sektor Bosne i Hercegovine, koji su ciljevi u odnosu na evropsku energetsku politiku i šta tačno treba uraditi kako bi se dostigli ciljevi, pitanja su o kojima će razgovarati predstavnici vlasti, međunarodni i domaći eksperti, investitori, nevladine organizacije te akademska i stručna zajednica.

S ciljem podrške procesu energetske tranzicije Bosne i Hercegovine, učesnici konferencije će ponuditi preporuke koje predstavnicima vlasti mogu poslužiti kao smjernice za ovaj veoma bitan proces.

U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećan udjel obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije. Radi se o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike. Stoga, Bosna i Hercegovina mora pronaći put koji će joj omogućiti da ostvari potencijal neto izvoznika električne energije i pridruži se regionalnim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.

- Put ka ovom cilju je dug i podrazumijeva donošenje adekvatnih zakona i njihovu dosljednu primjenu. Zbog toga na jednom mjestu okupljamo sve donosioce odluka i one kojih se ovaj proces tiče, kako bismo zajedno došli do rješenja koja mogu ponuditi progresivnu energetsku politiku - istakao je direktor USAID EIA projekta Ognjen Marković.

Osim pozitivnih efekata na prirodno okruženje energetska tranzicija će, kao što je naznačeno u direktivama EU politike koja će uskoro postati obavezna za BiH, doprinijeti i energetskoj sigurnosti i ekonomskom rastu u BiH. Sa više energetske efikasnosti i više obnovljivih izvora energije koje sa sobom podrazumijevaju i kreiranje regionalnog i panevropskog tržišta energenata, dolazi se do velikih ušteda energije i novca.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Poticanje energetske efikasnosti u BiH" i Britanska ambasada Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Otvaranje i cjelokupan program prvog dana konferencije javnost će moći pratiti u živom prijenosu na zvaničnoj veb stranici događaja - energetskisamit.ba putem USAID YouTube kanala.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.