Izvor: Beta | Ponedjeljak, 01.04.2019.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvorena rekonstruisana Golubačka tvrđava na Dunavu - Slijedi izgradnja restorana, bazena, apartmana

U Golupcu je, posle gotovo pet godina rekonstrukcije, za posjetioce otvorena srednjovjekovna tvrđava Golubački grad. Otvaranju obnovljenog utvrđenja iz 14. veka, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susjedsku politiku i pristupanje EU Johanes Han.

Vučić je na ceremoniji otvaranja kazao da su radovi na ovoj prelijepoj tvrđavi privedeni kraju zahvaljujući ljudima iz Evropske unije i Austrijske razvojne agencije. On je Hanu rekao da ima bezbroj ideja koje zajednički mogu realizovati, poput, kako je rekao, "virtuelnih mostova", koji koštaju oko 25 mil EUR.

Za obnovu tvrđave samo iz fondova Evropske unije utrošeno je više od 8,5 mil EUR.

Rekonstrukcija, započeta u julu 2014. godine, obuhvatila je obnovu bedema i svih deset njenih kula, izgradnju obaloutvrde i centra za posjetice, kao i probijanje novog tunela i gradnju obilaznice duge 800 metara, kako Đerdapska magistrala ne bi i dalje prolazila kroz tvrđavu.

Svi predviđeni radovi na obnovi trebalo je da budu završeni u roku od dvije godine, do jula 2016, ali su, zbog brojnih problema, produženi do marta ove godine.

Poslije obnove tvrđave u planu je gradnja komercijalnih sadržaja, kao što su restorani, biciklističke staze, sportski tereni, bazeni, ribarsko selo, apartmani, ateljei za umetnike i marina za čamce.

Radi nadgledanja radova na obnovi tvrđave i kasnijeg upravljanja cijelim istorijsko-turističkim kompleksom, koji se prostire na 23 hektara, država je osnovala preduzeće Tvrđava Golubački grad.

Nakon kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se u kompleksu biti otvoreno više od 100 radnih mjesta i da će od turističkih poseta godišnja zarada biti oko pola miliona evra.

Golubački grad pripada Nacionalnom parku Đerdap, a sastoji se od prednjeg, zadnjeg i gornjeg dijela, sa dvije kolske kapije i deset kula.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.