NavMenu

BDP u četvrtom kvartalu 2018. u FBiH porastao 3,6%, a u RS 3,7%

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 01.04.2019. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)Ilustracija
Realni rast bruto domaćeg proizvoda u Federaciji BiH u četvrtom kvartalu 2018. iznosio je 3,6%, a u Republici Srpskoj 3,7%, pokazuju prvi podaci entitetskih zavoda za statistku.

U Federaciji BiH je značajniji realni rast bruto dodane vrijednosti u četvrtom tromjesečju 2018. godine zabilježen u djelatnostima: Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 14,7%; Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala; Prijevoz i skladištenje; Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 8%; Umjetnost, zabava i rekreacija; Ostale uslužne djelatnosti 6,1% i Informacije i komunikacije 5,4%.

Realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Prerađivačka industrija 0,6%; Stručne, naučne/znanstvene i tehničke djelatnosti; Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 0,5% i Poslovanje nekretninama 0,2%.

Prema preliminarnim procjenama BDP Federacije BiH iznosio je prošle godine 21,76 mlrd KM i realno je porastao za 3,5%. U 2017. godini realni rast BDP-a bio je 3,2%.

Na stopu rasta BDP-a u RS uticali su veća bruto dodata vrijednost u područjima: Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 6,5%, Trgovina na veliko i trgovina na malo, opravka motornih vozila, motocikala; Saobraćaj i skladištenje; Djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 5%, Građevinarstvo za 4,2%, Vađenje ruda i kamena; Prerađivačka industrija; Proizvodnja i snabdijevanje el.energijom, gasom, parom i klimatizacija; Snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine za 3,8%.


U četvrtom kvartalu 2017. realni rast BDP-a RS bio je 3%.

Agencija za statistiku BiH još nije objavila podatke o BDP-u za četvrti kvartal 2018. godine i cijelu 2018.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.