Izvor: Klix | Nedjelja, 31.03.2019.| 20:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH ima tri puta više parafiskalnih nameta nego Srbija - Prikupljeni novac ne troši se namjenski

(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
Više od 3.000 parafiskalnih nameta evidentirano je na svim nivoima u Bosni i Hercegovini od kojih veliki broj ide direktno u "džepove" pojedinaca i neformalnih društvenih kategorija, upozoravaju udruženja poslodavaca u BiH.

Bosna i Hercegovina ima tri puta više parafiskalnih nameta nego Srbija, a dva puta više nego Hrvatska. U odnosu na zemlje Evropske unije nameti su puno veći, što Bosnu i Hercegovinu pored svih drugih prepreka ne pozicionira kao dobro mjesto za poslovne poduhvate.

Parafiskalni nameti podrazumijevaju različite vrste naknada koje predstavljaju parafiskalni izvor budžetskih prihoda države i "pratećih" korisnika koje privreda i građani plaćaju za "korištenje dobara od općeg interesa" (voda, šuma, rudno blago, građevinsko zemljište i drugi resursi) ili pak usluga državne administracije.

Zlatan Dedić iz Udruženja poslodavaca FBiH objašnjava za Klix.ba da se novac prikupljen od ovih nameta najčešće ne koristi namjenski niti transparentno.

- Veliki problem predstavlja i činjenica da veliki broj parafiskalnih nameta ne ide u budžete ili vanbudžetske fondove već u "džepove" pojedinaca i neformalnih društvenih kategorija - upozorava Dedić.

Navodi da je zanimljiva situacija da ukidanje jednog parafiskalnog nameta, naprimjer na nivou Federacije BiH, rezultira uvođenjem tih istih nameta na nivou kantona.

- Ovo pokazuje da se konstantno pokušavaju uvesti novi i povećati postojeći nameti. Bez obzira na opredjeljenja da se pristupi racionalizaciji parafiskalnih nameta ovaj posao je i dalje na početku - kazao je Dedić.

Upitan da li može govoriti o konkretnim brojkana, Dedić navodi primjer uticaja parafiskalnih nameta na opterećenje poslodavaca.

- Uz plaćanje poreza i doprinosa od 0,72 KM na isplaćenu 1 KM plaće radniku, parafiskalni nameti podižu opterećenje na 0,90 KM. Sasvim je razumljivo da ovo u velikoj mjeri utiče na smanjenje konkurentnosti domaćih kompanija ali i onemogućava povećanje zaposlenosti - kategoričan je Dedić.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo su uputili inicijative federalnoj i kantonalnoj vladi za formiranjem koordinacionog tijela za parafiskalne namete.

U sastav koordinacionog tijela, objašnjava Dedić, pored predstavnika kabineta premijera i ministarstva finansija predviđa se i učešće predstavnika reprezentativnog udruženja poslodavaca.

- Nadležnost ovog tijela je da analizira opravdanost prijedloga za racionalizaciju, ukidanje, ili uvođenje pojedinih parafiskalnih nameta, ažuriranje registra parafiskalnih nameta, izrada zakona o parafiskalnim nametima i analiza njegove primjene te koordinacija aktivnosti u vezi sa parafiskalnim nametima - rekao je Dedić za Klix.ba.

Dodaje da bi se koordinaciono tijelo sastajalo najmanje jednom mjesečno, a na dnevnom redu mogu biti najviše dva parafiskalna nameta.

- Cilj je uvesti praksu da se nijedan novi parafiskalni namet ne usvoji bez pribavljenog mišljenja koordinacionog tijela o njegovoj opravdanosti - kazao je Dedić.

Dedić navodi da je Vlada Kantona Sarajevo bila "brza" i na prekjučerašnjoj tematskoj sjednici usvojila inicijativu.

- Zadovoljan sam što je Vlada KS na čelu s premijerom Edinom Fortom reagovala promptno na inicijativu Udruženja poslodavaca KS i donijela odluku o formiranju koordinacionog tijela za parafiskalne namete. Pokazali su spremnost na partnerski odnos i zajedničko djelovanje u pravcu rasterećenja privrede, a time i kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta - istakao je Dedić.

Navodi da će u sastavu koordinacionog tijela na nivou Kantona Sarajevo biti i predstavnici ministarstva privrede i ministarstva komunalne privrede i infrastrukure.

- Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo ima spreman i drugi set inicijativa za rasterećenje privrede i narednom period će ih uputiti Vladi Kantona Sarajevo. Želja nam je i da u drugim kantonima budu formirana tijela koja bi bavila parafiskalnim nametima na teritoriji tih kantona - rekao je Dedić za Klix.ba.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.