Izvor: Klix | Nedjelja, 31.03.2019.| 19:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do maja počinje obnova Velike aleje prema Vrelu Bosne

Vrelo Bosne (Foto: Vedrana Džudža)
Budući da je JU Zaštićeno područje Vrelo Bosne preuzelo na sebe obnovu Velike aleje u saradnji s Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo, direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač kazao je za portal Klix kako će rekonstrukcija početi krajem aprila ili početkom maja.

- Planirana obnova je u pripremi. U aprilu ili početkom maja trebalo bi da počne rekonstrukcija, a ustanova za Zaštićena područja je osigurala novac - rekao je Kovač.

Inače projekt rekonstrukcije je skoro dvije godine u rukama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

- Kad je riječ o rekonstrukciji dionice Velika aleja Vrelo Bosne, ukupna vrijednost prema projektu iznosi skoro 3 mil KM, što uključuje rekonstrukciju saobraćajnice, kao i uređenje cjelovitog sistema prikupljanja, odvodnje i tretmana oborinskih voda - rekao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović.

Realizacijom ovog projekta bi se osigurao prihvat oborinskih voda koje nastaju prilikom čišćenja saobraćajnice, kako zagađenje ne bi dospijevalo u zemljište i na taj način ugrožavalo izvorište vode za piće.

Filipović je kazao i kako tehnološko rješenje predviđa ugradnju kolektora duž Velike aleje, postavljanje vodonepropusne geomembrane i novo asfaltiranje Velike aleje. Naglasio je i kako je potrebno poboljšati nadzor u cilju osiguranja zabrane saobraćanja motornih vozila, kao i suzbijanja drugih negativnih pojava u prostoru, uz aktivniji angažman saobraćajne policije, inspekcije zaštite prirode te komunalne inspekcije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.