NavMenu

Rastu prihodi od platnog prometa među bankama u RS - Agencija za bankarstvo pozvala na preispitivanje cijena

Izvor: RTRS Petak, 29.03.2019. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Samo na ime prihoda od platnog prometa banke u RS prošle godine inkasirale su 100,2 mil KM, čak 8,1 mil KM više nego u 2017. godini. Da zarade u nekim slučajevima nisu bile realne, priznaju i u Agenciji za bankarstvo RS.

- Agencija za bankarstvo je u martu 2018. izdala preporuku bankama koje su imale značajniji rast prihoda od platnog prometa da izvrše analizu troškova koji su vezani za bankarske usluge, te da na bazi objektivnih kriterijuma i stvarno nastalih troškova izvrše korekcije iznosa tih usluga u skladu sa standardima i pravilima struke - navode u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske.

Da banke ostvaruju priličnu zaradu na provizijama siguran je i Bojan Kresojević sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

- Same naknade koje banke ostvaruju sa fizičkim i pravnim licima su relativno značajan prihod za njih, s obzirom da su one relativno jednake ukupnim rashodima za plate koje imaju banke u Srpskoj - kaže Kresojević.

Sličnu situaciju u Srbiji tamošnja Narodna banka odlučila je da, ako ništa, učini transparentnijom. Na internet stranici ove institucije objavljen je registar cijena bankarskih naknada.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić kaže da je sada do korisnika.

- Sada ne moraju građani da idu od banke do banke, od sajta do sajta. Mogu na jednom mjestu sasvim dovoljno da se informišu. Na građanima ostaje, da li će oni to raditi ili neće - ističe Savić.

Bojan Kresojević kaže da su cijene naknada posljednjih godina u blagom, ali stalnom rastu. I to je, smatra, fer, jer je tehnologija koja prati platni promet složena i možda naprednija nego u nekim drugim oblastima.

Ipak, na dostupnosti podataka ne bi bilo loše poraditi.

- Јedan od problema na tržištu bankarstva jeste što se usluge sve češće grupišu u određene pakete i na taj način malo zamagljuju sliku samim klijentima kada biraju koje će usluge koristiti - pojašnjava Kresojević.


Kako se radi u Hrvatskoj

Kakvi su efekti prave konkurencije, možda se najbolje vidi na tržištu Hrvatske. Tokom prošle godine, na promjenu banke sa kojom posluje mjesečno su se, u prosjeku, odlučivala 182 klijenta. Ove godine prosjek se uduplao. Hrvatska je od 2017. godine započela sa sprovođenjem evropske direktive o uporedivosti naknada, prebacivanju računa i pristupu osnovnom računu.

Građanima je omogućeno da račune sele iz jedne u drugu banku onako kako mijenjaju telekom operatera ili ljekara.

Dovoljno je da nezadovoljan klijent novoodabranoj banci da punomoć i čeka da račun bude prebačen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.