Izvor: Capital | Petak, 29.03.2019.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ŠAROVIĆ: Gradićemo Blok 7 TE Tuzla uprkos stavu Energetske zajednice

Mirko Šarović (Foto: vijeceministara.gov.ba)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović rekao je juče da će se Blok 7 Termoelektrane Tuzla nesmetano graditi, bez obzira na procese koje je najavio Sekretarijat Energetske zajednice.

- Postoji stalno neka vrsta straha od kineskih investicija u ovom dijelu Evrope. Mi tog straha nemamo i mi to našim partnerima jasno kažemo. Ovaj proces vodimo već devet godina i mogli su ranije da interveniše i ukažu na neke stvari - smatra Šarović.

Šarović je izjavio novinarima u Sarajevu da BiH niko ne može isključiti iz Energetske zajednice.

- Mislim da apsolutno nisu u pravu. Mislim da je sva argumentacija na našoj strani. Finansiranje ovog energetskog objekta izvršeno je u skladu sa propisima, pravilima i zakonima BiH - rekao je Šarović povodom najave Sekretarijata Energetske zajednice da službeno otvara postupak za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 mil EUR od kineske Exim bank za izgradnju Bloka sedam.

On je istakao nakon sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu da je državna pomoć nezavisna institucija koju ne može niko narušiti, ni Energetska zajednica niti bila koja institucija BiH, osim Sud BiH.

- BiH mora da vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti. Ukoliko bi iz Energetske zajednice postupili onako kako to misle, vjerovatno bi BiH ostala bez ključnog energetskog objekta Bloka sedam TE Tuzla snage u ovom trenutku skoro 500 megavata. Mislim da je to nedopustivo i da se ugrožava energetska bezbjednost BiH - upozorio je Šarović.

Prema njegovim riječima, ova termoelektrana gradi se upravo da bi bili ispunjeni standardi EU, da bi bila smanjena zagađenost vazduha, da bi se doprinijelo uspješnosti očuvanja prirode i povećala energetsku efikasnost za 30 odsto.

On je potvrdio da mu je direktor Sekretarijata Energetske zajednice uputio tzv. otvoreno pismo u kojem je ukazao na moguće sumnje u vezi sa državnom pomoći.

- Mi smo na početku uobičajenog procesa. To je dug proces koji može da traje mjesecima i godinama. Mi ćemo u roku od dva mjeseca da odgovorimo na ovo pismo. Nema u ovom trenutku razloga za neku dramu na bilo koji način. Ovo je uobičajeni postupak - poručio je Šarović.

Prema njegovim riječima, ovaj proces vodiće se zajedno sa ljudima iz Federacije BiH i, prije svega, treba misliti o sebi i svojim aranžmanima.

- Sekretarijat Energetske zajednice izašao je iz okvira svojih nadležnosti. Obraćao se nekim drugim institucijama mimo "lokal pointa", a to je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Mi smo na to upozorili - zaključio je Šarović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.