Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 27.03.2019.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi uslovi za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj - Neće biti priznate diplome stečene prekvalifikacijom

Ilustracija (Foto: Lighthunter/shutterstock.com)
Agencija za rad i zapošljavanje BiH obaviještava sve kandidate koji putem agencije apliciraju za poslove njegovatelja u Njemačkoj, da je sa njemačke strane došlo do izmjena u pravilima postupanja i uslovima koje kandidati moraju ispunjavati u proceduri zapošljavanja.

Izmjene se odnose na priznavanje diploma stečenih prekvalifikacijom, te priznavanje certifikata o znanju njemačkog jezika.

- Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opšti i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara 2019. godine počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom - rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Takođe, preporučuje kandidatima da uz prijavu, osim odgovarajuće diplome dostave i svjedočanstva o svim završenim razredima srednje škole, prevedena na njemački jezik.

- Što se tiče certifikata o poznavanju njemačkog jezika, kao što smo već obavijestili javnost od 1. juna 2019. godine Ambasada SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvatati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije. Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Ambasadi SR Njemačke, a ne na datum izdavanja certifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1. aprila 2019. svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH - saopštio je Bandić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.