Izvor: eKapija | Srijeda, 27.03.2019.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

KCUS nabavio opremu za efikasnije liječenje onkoloških pacijenata

(Foto: facebook.com)
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u utorak, 26. marta, je počela primjena stereotaktičke iradijacije - SRS za lokalizacije centralnog nervnog sistema, zahvaljujući nabavci najsavremenije dijagnostičke i terapijske opreme, te kontinuiranom programu edukacije uposlenika.

Ta metoda se po prvi put primjenjuje na Odjelu za radijacijsku onkologiju, Onkološke klinike KCUS-a. Stereotaktička iradijacija je napredna metoda radijacijske terapije koja pruža snažne i ciljane doze zračenja na mala područja, čime djelotvorno uništava malu skupinu stanica, prenio je portal Start BIH.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a prof. dr Semir Bešlija ističe da zasluge uvođenja najsavremenije metode pripadaju manadžmentu KCUS-a, koji je prepoznao neophodnost kupovine najsavremenijeg lineranog akceleratora, zahvaljujući kojem je znatno proširen spektar tehnika i metoda u liječenju najtežih onkoloških bolesnika.

- Uposlenici Odjela za radijacijsku onkologiju KCUS-a, kojeg čine inžinjeri i radijacijski onkolozi, te uposlenici Službe za medicinsku fiziku uložili su maksimalne napore i za samo šest mjeseci uspjeli uvesti tri najsavremenije tehnike zračenja, među kojima je i danas primjenjena stereotaktička iradijacija (SRS). Prezadovoljni smo činjenicom da primjenom novih tehnika onkološkim pacijentima omogućavamo zaokruživanje procesa lječenja u okviru Onkologije KCUS i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, bez upućivanja na liječenje u radioterapijske centre izvan BiH - izjavio je Bešlija.

Primjenom stereotaktičke metode veoma uspješno se liječi tumor mozga i teško dostupnih dijelova tijela, a metoda se koristi i kod uništavanja preostalih kancerogenih ćelija nakon završenog operativnog zahvata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.