Izvor: Klix | Utorak, 26.03.2019.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

KCUS prvi u BiH nabavio sondu za dijagnostiku tumora prednjeg segmenta oka

(Foto: facebook.com)
Na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) počela je dijagnostika tumora prednjeg segmenta oka. KCUS je nabavio UBM (ultrazvučnu biomikroskopsku) sondu od 50 MHz i prvi je u BiH koji radi tu vrstu dijagnostike.

Po riječima šefice Klinike za očne bolesti prof. dr Amile Alikadić Husović danas će biti pregledani pacijenti kod kojih ranije nije bilo moguće uspostaviti dijagnozu.

- Ultrazvučna biomikroskopija je posebna vrsta pregleda prednjeg segmenta oka i svih promjena koje se nalaze u ovom dijelu oka. Neophodna je za dijagnostiku svih vrsta tumora i cista. Ona nam pomaže da razlikujemo benigne od malignih promjena. Pomoću nje možemo pratiti da li se one uvećavaju, smanjuju i kada je vrijeme za hirurški tretman. Zahvaljujući menadžmentu KCUS-a ranije je kupljen najnoviji UZ aparat i dvije sonde. Ova treća sonda nam je donirana - kazala je Alikadić Husović.

Istakla je da je Klinika za očne bolesti jedina u regiji koja posjeduje sve tri sonde za UZ oka. Na Klinici je trenutno u toku edukacija doktora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.