Izvor: eKapija | Utorak, 26.03.2019.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kajmak skorup zaštićen u 29 zemalja - Stvoreni preduslovi za razvoj prepoznatljivog brenda Romanije

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Geografsko porijeklo romanijskog skorup-kajmaka zaštićeno je u svim zemljama potpisnicama Lisabonskog sporazuma, nakon gotovo dvije godine rada na ovom dijelu projekta, rečeno je Srni u Područnoj jedinici na Sokocu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Republike Srpske, prenosi zvanični sajt Opštine Sokolac.

Rukovodilac Područne jedinice Jelene Mićić rekla je da je na adresu Udruženja proizvođača Romanijski skorup-kajmak dostavljen sertifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), kojim se priznaje pravo zaštite skorup-kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključuje devet zemalja članica EU.

Ona je naglasila da su zaštitom geografskog porijekla stvoreni preduslovi za razvoj prepoznatljivog brenda romanijskog skorup-kajmaka, što će obezbijediti trajnu konkurentsku prednost za proizvođače sa šireg područja Romanije, te im omogućiti lakši plasman i prepoznatljivost na svim tržištima.

Vlačić je pojasnila da se zaštitom geografskog porijekla sprečava neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet skorup-kajmaka u svim zemljama članicama Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva.

- Ova registracija će biti putokaz i ostalim proizvođačima naših autohtonih poljoprivrednih/prehrambenih proizvoda, a u okviru projekta ICAM, u saradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo BiH, biće izrađen vodič za one proizvođače koji na sličan način planiraju da zaštite autohtone poljoprivredne proizvode iz ostalih krajeva naše zemlje - navela je Mićić.

Predsjednik Udruženja proizvođača Romanijskog skorup-kajmaka Nada Maksimović izrazila je u ime udruženja zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za podršku, te Međunarodnoj finansijskoj korporaciji, članu Grupacije Svjetske banke, na stručnoj i finansijskoj pomoći pruženoj kroz Projekat unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu – ICAM, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ona je naglasila je ovim projektom podržano niz aktivnosti udruženja, od prikupljanja dokumentacije i sredstava potrebnih za zaštitu geografske oznake, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, do marketinških aktivnosti predstavljanja proizvoda.

- Uz podršku projekta ICAM uspjeli smo da standardizujemo tehnološki proces, da ispunimo brojne zahtjeve za geografsku zaštitu romanijskog skorup-kajmaka pri Svjetskoj organizaciji za zaštitu intelektualnog vlasništva, te da predstavimo proizvod na regionalnom tržištu - navela je Maksimović.

Ona je rekla da će Udruženje nastaviti saradnju sa resornim ministarstvom i projektom ICAM u provođenju daljih marketinških i promotivnih aktivnosti sa ciljem povećanja prodaje i izvoza skorup-kajmaka.

Udruženje proizvođača Romanijski skorup-kajmak osnovano je početkom 2014. godine i okuplja aktivne članove sa područja opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.