NavMenu

Tri zone užeg centra Trebinja biće proglašene nacionalnim spomenikom

Izvor: eKapija Utorak, 26.03.2019. 08:25
Komentari
Podeli
TrebinjeTrebinje
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH poslala je na adresu Grada Trebinja prijedlog odluke o proglašenju tri zone užeg centra grada nacionalnim spomenikom, čime će ti dijelovi morati da se prilagode opštim i posebnim mjerama zaštite, piše portal Trebinjelive.

Nacionalnim spomenikom biće proglašeni kompletan Stari grad, naselje Krš i uži centar grada, što će kao posljedicu imati čitav niz mjera zaštite.

Kako se navodi u prijedlogu odluke, prostor Starog grada zadržava se i uređuje kao prostor pješaka. Postojeća mreža istorijskih ulica i trgova u njemu zadržava se u cjelosti, a predviđeno je popločanje ulica lokalnim kamenom. Bio bi dozvoljen prolaz isključivo za servisna vozila, vozila za snabdjevanje robom i vozila hitnih intervencija.

Komisija predlaže konzervaciju i restauraciju zidova tvrđave. Potrebna je, takođe, rekonstrukcija hendeka oko zidine Starog grada i pješačkog mosta preko hendeka do ulazne kapije. Ukloniti parking uz zidine zbog rekonstrukcije hendeka. Predviđen je i nastavak arheoloških istraživanja na prostoru oko Muzeja Hercegovine uz konzervaciju i prezentaciju nalaza.


što se tiče centra grada, ulica Jovana Dučića, Trg slobode i Njegošev trg zadržavaju se i uređuju kao prostori za pješake. Sezonsko postavljanje ljetnih bašta i sjenila mora biti u skladu sa ambijentom tako da svojim izgledom ne narušavaju ambijentalne vrijednosti prostora.

Trg slobode bi i dalje bio plato za dnevnu pijacu, uz postavljanje mobilnih štandova i sjenila koji odgovaraju karakteru ambijenta.

Potrebno je napraviti i provesti plan hortikulturnog uređenja Gradskog parka uz očuvanje postojećeg dendromaterijala te popunu sa autohtonim vrstama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.