Izvor: eKapija | Utorak, 26.03.2019.| 08:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tri zone užeg centra Trebinja biće proglašene nacionalnim spomenikom

Trebinje
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH poslala je na adresu Grada Trebinja prijedlog odluke o proglašenju tri zone užeg centra grada nacionalnim spomenikom, čime će ti dijelovi morati da se prilagode opštim i posebnim mjerama zaštite, piše portal Trebinjelive.

Nacionalnim spomenikom biće proglašeni kompletan Stari grad, naselje Krš i uži centar grada, što će kao posljedicu imati čitav niz mjera zaštite.

Kako se navodi u prijedlogu odluke, prostor Starog grada zadržava se i uređuje kao prostor pješaka. Postojeća mreža istorijskih ulica i trgova u njemu zadržava se u cjelosti, a predviđeno je popločanje ulica lokalnim kamenom. Bio bi dozvoljen prolaz isključivo za servisna vozila, vozila za snabdjevanje robom i vozila hitnih intervencija.

Komisija predlaže konzervaciju i restauraciju zidova tvrđave. Potrebna je, takođe, rekonstrukcija hendeka oko zidine Starog grada i pješačkog mosta preko hendeka do ulazne kapije. Ukloniti parking uz zidine zbog rekonstrukcije hendeka. Predviđen je i nastavak arheoloških istraživanja na prostoru oko Muzeja Hercegovine uz konzervaciju i prezentaciju nalaza.

što se tiče centra grada, ulica Jovana Dučića, Trg slobode i Njegošev trg zadržavaju se i uređuju kao prostori za pješake. Sezonsko postavljanje ljetnih bašta i sjenila mora biti u skladu sa ambijentom tako da svojim izgledom ne narušavaju ambijentalne vrijednosti prostora.

Trg slobode bi i dalje bio plato za dnevnu pijacu, uz postavljanje mobilnih štandova i sjenila koji odgovaraju karakteru ambijenta.

Potrebno je napraviti i provesti plan hortikulturnog uređenja Gradskog parka uz očuvanje postojećeg dendromaterijala te popunu sa autohtonim vrstama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.