Izvor: Klix | Utorak, 26.03.2019.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Upitna likvidnost vodovoda u BiH - Preduzeća traže da budu oslobođena plaćanja PDV-a za posebnu vodnu naknadu

(Foto: Sinisa Botas/shutterstock.com)
Predstavnici vodovodnih preduzeća u BiH očekuju da ih Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) oslobodi od najavljenog retroaktivnog obračuna PDV-a za posebnu vodnu naknadu jer će, ukoliko to ne učini, ugroziti njihovu likvidnost, te ionako otežano poslovanje.

Na sastanku predstavnika vodovodnih preduzeća, koji je ovim povodom održan juče u Sarajevu, direktor Vodovoda Banjaluka Zoran Popović rekao je novinarima da je Udruženje Vodovodi Republike Srpske zajedno sa resornom asocijacijom Federacije BiH o ovom problemu upoznalo UIO prošle godine u Banjaluci.

Popović je naveo da su prije sastanka dobili tumačenje iz UIO, koja se poziva na Zakon o PDV-u, da se ovaj porez na vodne naknade mora plaćati, istakavši da je argument vodovodnih preduzeća Zakon o vodama.

- Ovo je veliki udar na sva vodovodna preduzeća. U Vodovodu Banjaluka, PDV kontrola je bila prije pet godina, a sve dosadašnje kontrole, pa i prije uvođenja PDV-a od 2006. godine, inspektori nisu nikada dali nalog za obračun PDV-a za vodnu naknadu. Zašto se to sada radi, ne znamo - rekao je Popović.

Navodeći da su ove godine u Skupštini Grada Banjaluka jedva podigli cijenu vode za 11 feninga, Popović kaže da bi uvođenje naplate PDV-a za posebnu vodnu naknadu povećalo troškove na milion KM.

- To nikako ne možemo podnijeti, a ako se bude retroaktivno obračunalo posljednjih pet godina, likvidnost preduzeća biće dovedena u pitanje - rekao je Popović.

On je izrazio očekivanje da će na sastanku u Mostaru u srijedu, 27. marta, UIO BiH otvoriti raspravu o najavljenom retroaktivnom obračunu PDV-a za posebnu vodnu naknadu i donijeti rješenje kojim bi vodovodi bili oslobođeni ove obaveze.

Pomoćnik ministra za vode u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Hazima Hadžović naglasila je da se mora naći izlaz iz ove situacije i vodovode osloboditi obaveze plaćanja PDV-a za posebnu vodnu naknadu.

- Prema podacima kojim raspolažemo, to bi dovelo u stečaj mnogo veći broj vodovoda nego što je trenutno slučaj. Plaćanjem ove obaveze, njihove usluge bi sigurno bile ugrožene za veliki broj građana u BiH - rekla je Hadžović.

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo Azra Muzur naglasila je da vodovodna preduzeća od naplate naknade za vodu nemaju nikakve korist.

- Agenciji za vode ide 40% tih sredstava, 45% se uplaćuje u korist budžeta Kantona Sarajevo, a 15% Fondu za zaštitu životne sredine Federacije - navela je Muzur.

Ona kaže da bi u slučaju uvođenja naplate PDV-a za posebnu vodnu naknadu, sarajevski Vodovod na godišnjem nivou plaćao 350.000 KM, a da bi za retroaktivni period od 2015. godine, kada je bila posljednja kontrola, morali izdvojiti 2,5 mil KM sa kamatama, što nijedno vodovodno preduzeće ne bi moglo da plati.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE