Izvor: Jugmedia | Utorak, 26.03.2019.| 08:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Navodnjavanje plastenika ljekovitim vodama iz banja - Učenici iz Srbije osmislili biznis plan za proizvodnju organske hrane

(Foto: monticello/shutterstock.com)
Četvoročlana učenička ekipa iz Medveđe osmisla je jedinstveni biznis plan o proizvodnji organske hrane u plastenicima koji bi se tokom cele godine navodnjavali toplom izvorskom i lekovitim vodom iz Sijarinske Banje, koja sada otiče u banjsku reku, i za tu svoju ideju dobila treću nagradu na regionalnom takmičenju Saveza pronalazača Srbije, održanom u Vranju pod sloganom "Takmičarski dani mladih preduzetnika i inovatora", piše portal Jugmedia.

Riječ je zapravo o formiranju virtuelnog preduzeća, od ideje preko biznis plana i njegove održivosti.

- Učenici su najpre pošli od ideje da se iskoriste tople vode iz 18 banjskih izvora koje otiče u rijeku, a onda preko radionica došli do finalne ideje osnivanja preduzeća za proizvodnju organske hrane tokom cijele godine, s prihodima i rashodima do dobiti. Cijela ideja je njihova koju smo mi profesori podržali - objašnjava za Jugmediu jedan od dvojice profesora, Rade Perović.

Ta ideja decenijama je prisutna i u planovima Opštine Medveđa, ali u praksi nikada nije realizovana, pa izgleda da su mladi, potencijalni biznismeni, pažljivo slušali starije i sve to uneli u kompjuter.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.