NavMenu

Navodnjavanje plastenika ljekovitim vodama iz banja - Učenici iz Srbije osmislili biznis plan za proizvodnju organske hrane

Izvor: Jugmedia Utorak, 26.03.2019. 08:06
Komentari
Podeli
(Foto: monticello/shutterstock.com)
Četvoročlana učenička ekipa iz Medveđe osmisla je jedinstveni biznis plan o proizvodnji organske hrane u plastenicima koji bi se tokom cele godine navodnjavali toplom izvorskom i lekovitim vodom iz Sijarinske Banje, koja sada otiče u banjsku reku, i za tu svoju ideju dobila treću nagradu na regionalnom takmičenju Saveza pronalazača Srbije, održanom u Vranju pod sloganom "Takmičarski dani mladih preduzetnika i inovatora", piše portal Jugmedia.

Riječ je zapravo o formiranju virtuelnog preduzeća, od ideje preko biznis plana i njegove održivosti.

- Učenici su najpre pošli od ideje da se iskoriste tople vode iz 18 banjskih izvora koje otiče u rijeku, a onda preko radionica došli do finalne ideje osnivanja preduzeća za proizvodnju organske hrane tokom cijele godine, s prihodima i rashodima do dobiti. Cijela ideja je njihova koju smo mi profesori podržali - objašnjava za Jugmediu jedan od dvojice profesora, Rade Perović.


Ta ideja decenijama je prisutna i u planovima Opštine Medveđa, ali u praksi nikada nije realizovana, pa izgleda da su mladi, potencijalni biznismeni, pažljivo slušali starije i sve to uneli u kompjuter.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.