NavMenu

Prva javna klinika za liječenje neplodnosti u BiH do kraja 2019. - Na UKC Tuzla planirano 150 postupaka godišnje

Izvor: Federalna.ba Ponedjeljak, 25.03.2019. 15:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gergely Zsolnai/shutterstock.com)Ilustracija
Univerzitetski klinički centar Tuzla će do kraja ove godine biti prva javna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini u kojoj bi se trebali steći svi uslovi za obavljanje medicinski potpomognute oplodnje. Stručni tim Odjeljenja za humanu reprodukciju koje djeluje pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo već je stekao sva potrebna znanja i ispunio kriterije za liječenje smanjenja neplodnosti svim medicinskim metodama.

S ciljem rješavanja problema pada nataliteta na području Tuzlanskog kantona, Odjeljenje za humanu reprodukciju je prvo ovakve vrste koje je osnovano u javnoj zdravstvenoj ustanovi u BiH.

Prvi pacijenti bi procesu medicinski potpomognute oplodnje mogli biti podvrgnuti već krajem ove godine.

– Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona pokrenulo je tu inicijativu zajedno s Klinikom za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra, jer u toj ustanovi rade dva subspecijalista koji su svoje edukacije završili u Sloveniji i šteta je ne iskoristiti te kadrovske kapacitete – rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Usluge ovog odjeljenja će moći koristiti svi pacijenti iz Bosne i Hercegovine, odnosno i pacijenti iz drugih kantona, uz potpisane ugovore između zdravstvenih ustanova.


Prema planu u Odjeljenju za humanu reprodukciju, na godišnjem nivou trebalo bi biti obavljeno do 150 postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Subspecijalista humane reprodukcije prof. dr Azra Hadžimehmedović navodi da je za realizaciju konkretne pomoći pacijentima potrebna još odgovarajuća oprema, čija je nabavka, prema riječima ministra Hadžiefendića, već planirana.

Za parove koji se podvrgnu procesu vantjelesne oplodnje Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala sredstva u iznosu od 350.000 KM. Parovi za prvi pokušaj dobijaju tri, a za drugi dvije hiljade maraka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.