Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 25.03.2019.| 10:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uvezivanjem zadruga do razvoja proizvoda - Kroz projekat Domestica u PZ Agroposavina Farm postavljeni plastenici

Ilustracija (Foto: pixinoo/shutterstock.com)
U okviru realizacije projekta Domestica - inovativni poslovni model podržanom od strane EU ProLokal programa, u PZ Agroposavina Farm je izvršeno instaliranje plastenika veličine od po 350 m2. Nosilac projekta je Centar za ekonomski i ruralni razvoj iz Laktaša (CERD), dok su PZ Agroposavina Farm iz Dervente, VPZ Dubičko Potkozarje iz Kozarske Dubice i ZZ Gračanka iz Gračanice partneri u projektu.

Opšti cilj projekta je da se doprinese unapređenju konkurentnosti zadruge u sektoru agrobiznisa kroz razvoj inovativnog poslovnog modela koji je baziran na umrežavanju i izgradnji klastera za podršku zdravim, domaćim proizvodima. Ovi proizvodi će se staviti pod jedan "kišobran brend" pod nazivom Domestica, saopšteno je iz Agroposavina Farma.

Specifični ciljevi projekta su povećanje nivoa znanja i prakatičnih vještina iz oblasti organske i integralne proizvodnje povrća, unapređenje međuzadružne saradnje i stvaranje klastera, povećanje konkurentnosti i dodatne vrijednosti proizvoda kroz razvoj domaćeg brenda Domestica, povećati broj zainteresovanih za proizvodnju po integralnim i organskim principima, te povećati potražnju potrošača za ovim kvalitetnim domaćim proizvodima.

Jedan od specifičnih ciljeva je i uspostavljanje poslovno-tehničke i stručne saradnje između Zadruge i Poljoprivredne škole iz Dervente, a što je upravo rezultiralo instaliranjem plastenika u krugu škole.

U okviru saradnje uspostaviće se sistem praktične edukacije učenika Poljoprivredne škole koji će u toku svog obrazovnog ciklusa dobiti priliku da koriste praktična iskustva iz oblasti organske i integralne proizvodnje jagodičastog voća i povrća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.