NavMenu

BiH bi zapošljavanjem 1.000 inženjera godišnje prihodovala 120 mil KM - Postojeći sistem obrazovanja ne može da kreira potreban broj stručnjaka

Izvor: Capital Subota, 23.03.2019. 21:58
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Obrazovanjem 1.000 novih IT inženjera Bosna i Hercegovina potencijalno može da prihoduje oko 120 mil KM godišnje, pokazuju procjene.

Međutim, prema raspoloživim podacima, takvih je u BiH trenutno tek oko 4.000. Primjera radi, u Temišvaru, koji je po broju stanovnika približan Sarajevu, obrazovni sistem godišnje edukuje oko 7.000 IT inženjera, a cijela Rumunija ima oko 150.000 stručnjaka u ovoj oblasti.

Prema istraživanju, koje je sprovela BIT Alijansa, postoji potreba za oko 6.000 novih ljudi u IT industriji, a trenutni sistem obrazovanja ne može da ih kreira ni za 30 godina. Kako bi se stvari počele mijenjati, oni su kreirali IT manifest, svojevrsni strateški plan razvoja ovog sektora, a do kojeg će, kako se u njemu navodi, doći kroz sprovođenje brojnih rješenja u obrazovanju, zakonodavstvu i privredi.

- Nedovoljna obučenost nastavnog kadra iz informatike da pripreme učenike za izazove u školovanju i za tržište rada može biti riješena kroz dodatnu obuku, kako bi oni bili spremni da učenicima i studentima prenesu najnovija znanja, a ujedno im i pomoći da prilagode nastavne planove i programe. Jedna od inicijativa jeste otvaranje centara za edukaciju nastavnika informatičkih predmeta u određenim geografskim regijama. Izuzetno je važno da infоrmatika bude zastupljena već u prvom razredu osnovne škole, jer je potrebno od starta djecu kroz obrazovanje usmjeravati kako da na najbolji način iskoriste prednosti svijeta informacionih tehnologija -neki su od ciljeva koji se navode u dokumentu.

U oblasti zakonodavstva se zagovaraju mjere koje bi efikasnije regulisale IT industriju, donošenje zakonskih rješenja kojima bi se podržala digitalizacija poslovanja, kao i reforme u poreskoj politici koje se odnose na IT industriju.

- Neke od naših sugestija u kontekstu toga gdje bi se sve mogla implementirati podržavajuća poreska politika podrazumijevaju podsticaje, olakšice ili izuzeće od poreza na dohodak svim IT kompanijama, a posebno onim koje investiraju u istraživanje i razvoj - navodi se u manifestu.

Po pitanju privrede navodi se kako je potrebno iskoristiti prоizvоdne i izvоzne kapacitete domaće IT industrije za dalji dоprinоs krоz pоbоljšanje uslоva pоslоvanja dоmaćih IT kоmpanija, pоdsticanje оsnivanja nоvih IT preduzeća i prоizvоdnju sоpstvenih prоizvоda.

- Naročito bitno je pоdsticanje razvоja sоpstvenih prоizvоda u čemu ključnu ulogu imaju mjere podrške našim kompanijama i poslovnim udruženjima za nastup na inostranom tržištu kako bi se promovisala naša IT industrija", stoji u strategiji.

Almir Talić, direktor Bit alijanse i jedan od autora manifesta, kaže kako se društvo mora prilagođavati četvrtoj industrijskoj revoluciji, a gdje pojedini poslovi izumiru, dok se drugi pojavljuju, poput onih u IT sektoru. Prema njegovim riječima, digitalna transformacija je neizbježan proces i treba mu se što brže prilagoditi.

- Vlast sada ima dokument po kojem može da usmjerava svoje buduće projekte. Ovo je prvi i jedini dokument u kojem je skoro cijeli sektor jednoglasan po pitanju šta treba da se radi u budućnosti kako bi se on razvijao - kazao je Talić za "Nezavisne"
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.