NavMenu

Za dobre rezultate u turizmu bitna struktura gostiju - U Hercegovini i ove godine očekuju podjednako uspješnu sezonu

Izvor: Klix Petak, 22.03.2019. 15:10
Komentari
Podeli

Mostar (Foto: Cezary Wojtkowski/shutterstock.com)Mostar
Nova turistička sezona u Hercegovini trebala bi bar ponoviti rezultate iz prošle godine. Važno je raditi na poboljšanju strukture gostiju, posebno kad statistike kojom raspolažu naši turtistički radnici i koja ne daju precizne podatke o broju gostiju.

S prvim danima proljeća počnu i priče o novoj turističkoj sezoni. Hercegovački turistički radnici naporno su radili preko zime, a prvog čovjeka među njima predsjednika Turističke zajednice HNK Andriju Krešića, portal Klix je zatekao na jednom od sajmova.

- Prema našim očekivanjima i najavama koje dobivamo, sezona koja predstoji trebala bi biti bar onoliko dobra koliko je bila prošla. Mi u Turističkoj zajednici svojim radom nastojimo da sezona bude što je moguće bolja. Obišli smo sve važne sajmove u Evropi, prezentirali turističku ponudu našeg kantona i uradili posao koji je na nama - kaže Krešić.

Sezona je na neki način već počela, značajan broj gostiju je već u Mostaru, Neumu, kao naravno i u Međugorju. Razlikuje se struktura gostiju, od konferencijskog turizma na moru, do vjerskog u Međugorju.

- Podaci koje dobivamo govore da u Međugorju trenutno ima više gostiju nego je bilo prošle godine u ova doba, što opet nagovještava jednu dobru sezonu - izjavio je Krešić.

Prošle sezone se moglo čuti da su brojevi dolazaka rekordni, ali da je novca koji ostaje u kasama manje. Krešić kaže kako svi znamo da treba raditi na kvalitetu gostiju.

- Kvalitet gostiju zavisi mnogo i od nas koji se bavimo turističkom djelatnošću, kao i od samih gostiju. Činjenica je da je kod nas lošija struktura gostiju, da se ne troši mnogo, što se posebno vidi u Mostaru, gdje gost često ostane samo koji sat. Turističke radnike zadovoljila bi bar lagana promjena strukture gostiju. Da se vrijeme boravka produži, kako bi oni više trošili, a mi radili, zaradili i razvijali se - kazao je predsjednik TZ HNK.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.