Izvor: Dnevni avaz | Petak, 22.03.2019.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sjeme krompira i luka za 70% skuplje nego lani - U BiH se niko ne bavi proizvodnjom sjemenskog krompira i luka

Ilustracija (Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
Poljoprivrednici koji ove godine budu željeli zasaditi krompir i luk moraće za sjeme izdvojiti za 40 do 70% više novca nego lani.

U poljoprivrednim apotekama rast cijena pravdaju sušom i malim prinosima ovih kultura u Holandiji, odakle se na tržište u BiH uvozi više od 90% sadnog materijala.

U jednoj sarajevskoj poljoprivrednoj apoteci potvrdili su za Avaz da zbog viših cijena krompira i luka pada potražnja.

- Kupci se iznenade kada čuju da je krompir za skoro 50% skuplji nego lani. Inače, cijena sjemenskog krompira kreće se od 1,70 do 2,50 KM, u zavisnosti od kvaliteta. Kilogram sjemenskog luka košta oko 5 KM. Mrkva, peršun, blitva i kupus prodaju se u kesicama, a cijene se kreću od 60 feninga do 3 KM – naveli su.

Logično je da će zbog toga povrće, kada stigne na tezge, biti mnogo skuplje nego sada.

- Cijene su porasle, jer nemamo zaštitu domaće proizvodnje. Također, u BiH se niko ne bavi proizvodnjom sjemenskog krompira i luka. Zbog toga nam cijenu diktira ko god hoće - kazao je za Avaz Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

On je podsjetio i da su se prinosi krompira i luka u BiH prošle godine prepolovili zbog kiše.

- Više od 70% luka propalo je zbog velike vlage. Od polovine zime uvozili smo luk iz Holandije. Isto se desilo i s krompirom, pa je dosta ljudi sada odustalo od sjetve. Na policama smo mogli naći domaći crveni za 3,5 KM, a holandski uvezeni koštao je 2 KM. Znači da je ljudima lakše kupovati, a ne saditi – dodao je Bićo.

Osim drastičnog rasta cijena krompira i luka, poskupio je i kukuruz.

- Inače su poskupjela sva sjemena žita. Tako se vreća kukuruza od 50 kilograma kreće oko 20 KM, u zavisnost od prodavača. Zbog toga nas očekuje vrlo neizvjesna godina – istakao je Bićo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.