NavMenu

RS uvodi objedinjen obračun i naplatu komunalnih usluga - Slijedi ulaganje 6,65 mil KM u projekte digitalizacije i naučno-tehnološkog razvoja

Izvor: eKapija Petak, 22.03.2019. 12:10
Komentari
Podeli

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da je Vlada Srpske juče usvojila informaciju o realizaciji sedam prioritetnih projekata, od koji se pet odnosi na oblast digitalizacije, a dva na naučno-tehnološki razvoj, za šta će ukupno biti izdvojeno 6,65 mil KM.

Među usvojenim projektima je eSanduče, čiji je cilj kreiranje platforme putem koje će svaki građanin i poslovni subjekti u Republici Srpskoj moći kreirati sopstveno, jedinstveno "poštansko sanduče" za komunikaciju sa sistemom eUprave, kao i projekat koji podrazumijeva kreiranje aplikativnog softvera za sistem objedinjene naplate (SON).

SON sistem treba da omogući brz i efikasan proces objedinjenog obračuna i naplate komunalnih proizvoda i usluga: komunalna naknada, utrošak vode, gradska čistoća i ostale gradske naknade, saopšteno je na sajtu Ministarstva.

Osim toga, predviđen je i projekat koji podrazumijeva pokrivanje regionalnih centara u Srpskoj besplatnim bežičnim internetom, kao i projekat kojim se olakšava procedura upisa djeteta u matičnu knjigu rođenih.

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo planiralo je u 2019. godini i uspostavljanje novih STEM centara u Republici Srpskoj u cilju ravnomjerne dostupnosti STEM edukacija i omogućavanja uslova da mladi i u drugim mjestima dobiju atraktivne poslove.

- U planu je i realizacija programa prekvalifikacije visokoobrazovanih nezaposlenih lica. Ovo je pilot program, prvi ovakve vrste u Srpskoj, a definisano je da u ovoj godini budu tretirana lica koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i pripadaju suficitarnim zanimanjima, među kojima su profesori geografije, istorije, pravnici i ekonomisti - rekao je ministar Rajčević.

On je istakao da će biti izdvojeno 300.000 KM za petomjesečni program obuke za 100 lica koja će biti prekvalifikovana za tržište rada.

Rajčević je naglasio da će biti pokrenuto i sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata SINERGIJA, s ciljem razvoja ekonomije zasnovane na znanju, za šta će biti izdvojeno 250.000 KM.

- U okviru ovoga biće realizovano pet projekata. Za projekte aplikacije mogu podnijeti konzorcijumi sastavljeni od naučnika - istraživača i poslovnih subjekata. Naučnici će moći da objavljuju radove u domaćim i stranim časopisma, a poslovna zajednica će moći eksploatisati rezultate istraživanja - dodao je Rajčević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.