Izvor: RTRS | Srijeda, 20.03.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Luka Brčko razvija intermodalni transport - Oformljen kontejnerski terminal

(Foto: lukabrcko.ba)
Pokretanjem kontejnerskog terminala Luka Brčko postaće dio svjetske transportne zajednice, suština je Memoranduma o razumijevanju u oblasti unapređenja intermodalnog transporta robe koji su u utorak, 19. marta, potpisali predstavnici Luke Brčko, Željeznica Srpske, Željeznica FBiH, Hrvatskih željeznica Cargo i preduzeća Belisar iz Brčkog.

Izvršni direktor za logističke operacije preduzeća Belisar Јovo Ilić rekao je nakon potpisivanja u Brčkom, da je to veliki korak za distrikt, jer će privrednim subjektima u distriktu, ali i u regionu donijeti novi logistički potencijal.

- Ulazimo u mrežu kretanja kontejnera na svjetskom nivou kroz dolazak velikih svjetskih kompanija i brodara koji će ovdje skladištiti svoje kontejnere i omogućiti privrednim subjektima koji izvoze, da svoju robu lakše i brže mogu plasirati na svjetsko tržište - naglasio je Ilić.

Direktor brčanske Luke Marinko Viljušić rekao je da je posao sa kontejnerskim terminalom počeo i da je već pretovaren jedan voz koji je stigao iz Luke Rijeka za potrebe Belisara.

- Razvoj kontejnerskog terminala je budućnost, a dolazi i u momentu kada je zatvoren most Brčko-Gunja, između BiH i Hrvatske. Ako bude potrebe, prebacićemo se na željeznice i preći na viši nivo pretovara kontejnera. Trenutno imamo oko 200 kontejnera betoniranog i obilježenog prostora, a još imamo oko 6.000 metara kvadratnih prostora za dalje proširenje terminala - dodao je Viljušić.

Generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić istakao je da je do sada intermodalni transport u BiH i Hrvatskoj bio na veoma niskom nivou.

- Sa razvojem Luke Ploče sigurno će doći do povećanja kapaciteta i mogućnosti razvoja ovog saobraćaja. Naš cilj kao jednog od najznačajnijih prevoznika u BiH svakako je da doprinesemo razvoju Luke Brčko i same privrede BiH - rekao je on.

Direktor Hrvatskih željeznica Cargo Gordan Žurga podsjetio je na dugogodišnju saradnju sa Belisarom, kao i da smatra da je velika stvar za Hrvatske željeznice Cargo što će moći na ovaj način da ostvare sa kolegama prevoz robe.

- Kako za nas, ovo je tako velika stvar i za Brčko, jer je kontejnerski terminal u Luci Brčko u ovom trenutku zaveden u sve svjetske brodare i oni ga mogu odabrati za vidove prevoza. Znači, roba iz Kine se preko Luke Rijeka i Luke Ploče može poslati u Brčko. Daćemo sve od sebe da uvedemo redovnu liniju koju planiramo, od kontejnerskog terminala iz Rijeke za Brčko, bar jednom sedmično - rekao je Žurga.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.