NavMenu

Kreiran softver za poljoprivrednike u RS - Carpo olakšava racionalniju upotrebu hemijskog tretmana

Izvor: eKapija Srijeda, 20.03.2019. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zvanično su prezentovali Carpo softver koji bi poljoprivrednim proizvođačima trebalo da omogući pravovremene informacije na osnovu kojih će moći da zaštite zasade od biljnih bolesti, budu efikasniji i imaju veće prinose, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić rekao je juče novinarima u Banjaluci da je riječ o jedinstvenom sistemu u regionu koji će doprinijeti i bitno manjem korišćenju pesticida, odnosno zdravijim proizvodima.

On je naveo da je sistem, koji omogućava pregled vremenske prognoze i uslova na mikrolokaciji određenog gazdinstva, jednostavan za upotrebu i da se besplatna aplikacija lako instalira sa interneta na računare i mobilne telefone.

- Savjetodavci će moći da, na osnovu te informacije, proizvođačima unaprijed daju odgovarajuće preporuke kada i čime da tretiraju svoje zasade kako bi ih zaštitili od bolesti i infekcija. Ranije su to radili više puta i koristili više pesticida nego što je potrebno, što je povećavalo troškove proizvodnje - rekao je Pašalić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković izjavio je da će ovaj moderni servis biti od velike pomoći poljoprivrednicima, ali i potrošačima.


- Riječ je o savremenom pristupu poljoprivredi i ovaj servis preventivno daje proizvođačima informacije o stanju i potrebama za hemijski tretman određenih kultura. Takođe, potrošači će pomoću određenih internet aplikacija moći da prate put proizvoda od njive do trpeze - rekao je Marinković.

Poljoprivredni proizvođač Dalibor Panić istakao je da će ova aplikacija omogućiti "pametnu poljoprivredu", racionalnije korišćenje preparata za zaštitu biljaka i proizvodnju kvalitetnijih i zdravijih proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.