Izvor: Capital | Srijeda, 20.03.2019.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlasnici MHE u 2018. dobili 12,5 mil KM podsticaja - Za tri godine građani RS dali više od 28 mil KM

(Foto: shuttestock.com )
Građani Republike Srpske dali su u posljednje tri godine više od 28 mil KM vlasnicima malih hidroelektrana po osnovu naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Samo u prošloj godini vlasnici MHE dobili su 12,5 mil KM.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS objavilo je pregled pravnih i fizičkih lica koja su koristila podsticaj za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama od 2016. do 2018. godine.

Iz spiska je vidljivo da je u prošloj godini proizvođačima struje iz malih hidrolektrana odobreno 12,5 mil KM podsticaja, koji svaki mjesec uz račune za struju plaćaju građani RS, u 2017. godini isplaćeno je 7,9 mil KM podsticaja, a godinu ranije 8 mil KM.

U prošloj godini podsticaj je dobila 21 firma za 27 malih hidroelektrana, a najveći iznos odobren je firmi Hidroinvest iz Rogatice. Za proizvodnju struje iz dvije male hidroelektrane ovoj firmi lani je odobreno više od 3 mi KM.

Slijedi je firma EHE kojoj je za dvije MHE odobreno oko 2 mil KM, zatim zavisno preduzeće Elektoprivrede RS – Elektrodistribucija Pale kojoj je odobren podsticaj od 1,7 mil KM, te firma Eling MHE koja je za dvije male HE dobila 1,4 mil KM.

Iako su sve češće mogu čuti ocjene da uspostavljeni sistem koncesionih naknada i podsticaja za male hidroelektrane u BiH nije dobar i da nema ekonomsku opravdanost, Srpska će i dalje nastaviti da subvencioniše proizvodnju struje iz malih hidroelektrana.

Iako je direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović najavljivao da će se ukinuti podsticaji za male hidroelektrane, Narodna skupština RS je nedavno po hitnom postupku, na prijedlog Vlade izmijenila Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji te je umjesto za MHE, ukinut podsticaj za vjetroelektrane.

Pregled pravnih i fizičkih lica koja su koristila podsticajna sredstva za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama za period 2016 – 2018. godina možete pogledati u tekstu Capitala.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.