Izvor: Beta | Srijeda, 20.03.2019.| 07:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

LJAJIĆ: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje

(Foto: mc.rs)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine posle uvođenja taksi od 100% na srpsku robu na Kosovu, doveden u pitanje i da zahtjeva oporavak da bi se održao.

- Ako CEFTA ovo nije mogla da spriječi, postojanje tog sporazuma o slobodnoj trgovini je pod velikim znakom pitanja - ocijenio je Ljajić za današnju Politiku.

Prema njegovim rečima, Srbija zbog nemogućnosti plasmana svoje robe na Kosovo dnevno gubi oko milion evra.

Ministar je ocenio da je moguće da se oformi "neka vrsta CEFTE plus", ali da nijedan sporazum ne može da zaživi bez podške EU.

- EU mora više da se uključi. Potrebno je sva otvorena pitanja staviti na sto, otkloniti barijere u trgovini, usaglasiti sertifikate, liberalizovati tržišne snage - kazao je on.

Ljajić je rekao da se trenutno na graničnim prelazima čeka oko 11 sati, što je, po njegovim riječima, gubitak od 30 miliona sati.

- Sa Sjevernom Makedonijom smo uspjeli da riješimo sporna pitanja, sa Bosnom smo od 13 riješili devet. Potrebna je dobra volja i koordinacija - naveo je ministar.

Ukupna trgovina Srbije sa CEFTA-om koju čine Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija i Albanija, prošle godine je dostigla 4,2 mlrd EUR, prenosi Politika.

Najveći partner Srbije je Bosna i Hercegovina, a zatim slijede Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Na Kosovo je prošle godine Srbija plasirala robu u vrijednosti od 419 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.