Izvor: eKapija | Utorak, 19.03.2019.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hercegovina tek treba oblikovati turističku ponudu - Autentičnost destinacije ključno za privlačenje turista

Turistički klaster Hercegovine okuplja 32 članice i najvažnija je organizacija u razvoju Hercegovine kao turističke destinacije. Kroz organizaciju sastanaka, tura kroz prostore članica klastera, edukacije, te provođenje EU i međunarodnih projekata zauzeli su primarnu ulogu pozicioniranja Hercegovine za važnu turističku destinaciju.

- Sudjelovanjem na sajmovima "otvaraju" nam se nova tržišta, što je važno za razvoj turizma, uspostavljanje partnerstava i predstavljanje naše zemlje turistima - rekao je Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovine pred ovogodišnju konferenciju Apriori turizam 2019, koja će biti održana 11. aprila u Mostaru, i biće posvećena razvoju destinacijskog turizma.

Klaster je u proteklom periodu organizovao i edukacije za konobare i kuvare koje su dale pozitivne rezultate. Obuke planiraju nastaviti, jer se radi o nedostajućem kadru na hercegovačkoj ugostiteljskoj sceni.

Planski turizam put ka održivom razvoju turizma

- Hercegovina je tek na redu da se otkrije kao atraktivna turistička destinacija. Zemlja smo neiskorištenih potencijala u turizmu. Tek slijedi oblikovanje naše turističke ponude, jer se trenutno turizam razvija stihijski, a ne planski. Turizam se mora graditi planski i strateški, ako želimo dobre rezultate. Potrebno je utvrditi vlastiti identitet – nešto što je samo naše, autentično i vrijedno, te ispričati priču! Zatim napraviti planove i strategije koje će našu priču na pravilan način ispričati turistima - kazao je Primorac.

Stručne konferencije su važne zbog primjera dobre prakse iz regije i uspostavljanja čvrstih kontakata s vodećim ljudima iz sektora turizma. Konferencija stvara preduvjet za umrežavanje svih relevantnih regionalnih stručnjaka u sektoru turizma, a što je i jedan od ciljeva Turističkog klastera Hercegovine.

Organizatori konferencije su Apriori BH – Agencija za profesionalno usavršavanje i Turistički klaster Hercegovina, pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.