Izvor: eKapija | Utorak, 19.03.2019.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novih 500 km staze duž dinarskog gorja - U drugu fazu projekta Via Dinarica biće uloženo 2,7 mil USD

Ilustracija (Foto: Rocksweeper/shutterstock.com )
S ciljem promovisanja turističkih potencija i povećanja turističke konkurentnosti BiH u Banjaluci je promovisana druga faza projekta Via Dinarica. Odnosi se na GPS markiranje, obilježavanje dodatnih 500 kilometara turističke staze duž dinarskog gorja i uključenje novih lokalnih zajednica u projekat.

Via Dinarica je regionalni projekat koji obuhvata područje od Slovenije do sjeverne Albanije, a za finansiranje njegove druge faze u narednom periodu biće izdvojeno 2,7 miliona dolara, navodi Indikator pozivajući se na ATV.

Donatori su Američka agencija za međunarodni razvoj, Razvojni program UN i Italijanska razvojna agencija.

- Projekat pruža šansu za razvoj lokalnih zajednica, povećanje koristi za stanovništvo i pružanje nove turističke ponude - kazala je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač.

Njegov osnovni cilj je obnavljanje i razvoj staza koje se pružaju duž dinarskog gorja kroz BiH.

- Prije nekoliko godina Via Dinarica bila samo ideja, a sada je postala prepoznatljiv brend za BiH - kazao je vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Suhrob Hošmuhamedov.

U prvoj fazi ovog projekta obilježene su staze, radilo se na popravci infrastrukture, obnovljeni su planinarski objekti, potpomognuta su određena društva i organizacije kao što su biciklistički i rafting klubovi, kao i pojedine turističke agencije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.