Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 18.03.2019.| 13:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela trodnevna konferencija o procesu digitalizacije u BiH

Konferencija "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" danas je svečano otvorena u Sarajevu. Kroz brojne sesije okupljenima je o nužnosti digitalizacije različitih sfera društva govorilo više od 20 izlagača. Tokom tri dana trajanja konferencije brojni stručnjaci podijeliće svoje stavove, iskustva te najuspješnije slučajeve iz prakse o digitalizaciji s više od 500 učesnika.

U prvom dijelu Konferencije učesnicima su se obratili predstavnicii UNDP-a, EUSR-a te resorni ministri.

Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u svome obraćanju, istaknuo je kako je IKT sektor najbrže rastuća grana industrije u BiH koja može biti generator sveukupnog razvoja naše zemlje.

- Digitalizacija društva je proces koji smo započeli, a IKT sektor je alat za digitalizaciju svih sfera društva. Nužno je da shvatimo važnost i korištenje ogromnih potencijala razvitka Bosne i Hercegovine koji se otvaraju ovim procesom - istakao je Haris Hadžialić, konlsutant VTK za proces digitalizacije društva u BiH i direktor GlobalGPS BiH.

Jedan od načina da vlasti naše zemlje dođu do podataka kako smo kao država pozicionirani po pitanju IKT tehnologija i njihove primjena u svim sferama društva svakako je objektivno poređenje sa zemljama u okruženju te svjetskim velesilama o čemu će se govoriti tokom konferencije.

Eksperti će iznijeti presjek nacije u 12 tematskih cjelina. Najveći domet ove faze rada je definisanje i priprema za prikupljanje više od 1.000 indikatora kojima će svake godine biti obračunavani indeksi uspješnosti BiH u odnosu na EU i druge referentne zemlje. Kroz uspostavljeni Program razvoja informacionog društva, a po ugledu na rad u EU, biće oformljeni komiteti kojima je osnovni zadatak rad na omasovljavanju procesa, ali i prikupljanje relevantnih podataka za izračun indikatora.

Učesnici mogu očekivati panele o digitalnoj transformaciji državne administracije i javne uprave, prilikama i mogućnostima uspostave procesa digitalizacije zdravstvenih servisa te upravljanja sistemima zavoda zdravstvenog osiguranja. Govoriće se i o digitalizaciji procesa rada u sudstvu, tužilaštvu i advokaturi - zatvorenom i sistemu koji je kompleksan zbog razmjene i povezivanja raznih sudskih i izvršnih podsistema.

Po najavama VTK BiH naredna konferencija održaće se u januaru 2020. godine kada će biti predstavljeni i prvi zvanični izračuni o stanju nacije nakon pokretanja Programa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.