NavMenu

Održana sjednica Koordinacionog odbora za provođenje Kantonalnog akcionog plana zaštite okoliša KS: Prioritetni projekti u zaštiti okoliša

Izvor: eKapija Utorak, 30.06.2009. 08:44
Komentari
Podeli

Koordinacioni odbor za provođenje Kantonalnog akcionog plana za zaštitu okoliša Kantona Sarajevo (KEAP) razmatrao je na sjednici održanoj 29.06.2009. godine Analizu uključenosti prioritetnih projekata u programima i budžetima za 2009., a što je bila obaveza nadležnih ministarstava i drugih institucija.

Koordinacioni odbor čine ministri iz resornih ministarstava koja su značajna za realizaciju definiranih ciljeva ovog plana te eksperti iz pojedinih oblasti.

Konstatovano je da je značajan broj prioritetnih zadataka bio planiran u skladu s raspoloživim sredstvima, ali da je nužnost smanjivanja budžeta KS-a utjecala na to da se jedan dio već programiranih i planiranih aktivnosti isključi iz realizacije u ovoj godini.

Da bi se osiguralo provođenje najznačajnijih projekata iz svih oblasti, počevši od upravljanja vodama, otpadom, zaštitom zraka, integralnim upravljanjem prostorom, očuvanjem prirodnog i kulturnog naslijeđa itd., zaključeno je da se u roku od 15 dana sačine konkretni zaključci koji će biti upućeni Vladi KS-a na usvajanje.

Ovi zaključci, koji bi trebali imati obavezujuću snagu za sva resorna ministarstva, obuhvatit će po jedan prioritetni problem iz svih 10 oblasti za koje će precizno biti utvrđene obaveze i zaduženja, nosioci realizacije te planiranje potrebnih sredstava u okviru eventulnog novog rebalansa budžeta ili izrade budžeta za narednu godinu.

Na jučerašnjem sastanku, pomoćnik federalnog ministra za okoliš i turizam Mehmed Cero, prezentirao je nedavno usvojenu "Strategiju zaštite okoliša FBiH".

Budući da je KEAP donesen prije ove strategije te da postoji zakonska obaveza o komplementarnosti ovih dokumenata, dogovoreno je da se u što kraćem roku izvrši njihovo upoređivanje i usklađivanje.

Predviđena aktivnost mora biti završena najkasnije do kraja oktobra, da bi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša predložilo izmjene i dopune KEAP-a u skladu s Programom Skupštine KS-a za tekuću godinu.

Glavni zadatak Koordinacionog odbora koji je imenovala Vlada KS-a s dvogodišnjim mandatom jeste praćenje implementacije KEAP-a koji predstavlja strategiju u oblasti zaštite okoliša u KS-u te osiguravanje saradnje između učesnika u procesu provođenja, unapređivanja i dopunjavanja KEAP-a u skladu s aktuelnim potrebama, saopćeno je iz Pres službe KS-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.