Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 18.03.2019.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Urađena složena mikrohirurška operacija lica na UKC RS

Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com )
Specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske i svjetski poznati stručnjak u toj oblasti Milomir Ninković uradili su u subotu, 16. marta, u Banjaluci složenu mikrohiruršku rekonstruktivnu operaciju prednjeg masiva lica, odnosno nosa i poda usne duplje.

Ninković, koji je jedan od najboljih svjetskih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga i načelnik Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i hirurgiju ruke i Centra za opekotine bolnice Bogenhauzen u Minhenu, rekao je novinarima da su ljekari ovom operacijom otklanjali posljedice teške povrede lica pacijenta.

- Radilo se o kompleksnoj povredi lica, na kome su pogođene sve strukture, od kože, mišića i kostiju, do sluznica. Veći zahvat je obavljen ranije u Minhenu, a sada smo radili na finim adaptacijama kako bi lice bilo funkcionalno i estetski prikladno i prihvatljivo - objasnio je Ninković.

On je rekao da će uslijediti još nekoliko operacija pacijenta u Minhenu kako bi se došlo do krajnjeg i što boljeg rezultata.

Ninković kaže da su uslovi za rad ljekara u UKC na svjetskom nivou, te da ima volju da sa njima radi na daljem razvoju plastične i rekonstruktivne hirurgije u Srpskoj.

- Operisao sam na svim klinikama u svijetu, ali na ovo treba da budete ponosni. Divim se što je ovako mala država mogla da stvori ovakve uslove. Operacione sale su velike, oprema je najmodernija i mislim da se ovdje može raditi na vrhunskom nivou - ocijenio je Ninković.

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da je radno-edukativna posjeta Milomira Ninkovića, koji je rođen na Sokocu, od izuzetnog značaja za ustanovu koju vodi.

- Ninković je izrazio veliku želju da pomaže našim ljekarima u edukativnom smislu, a nadamo se da će i dalje dolaziti i liječiti pacijente u Srpskoj - rekao je Đajić i dodao da je Ninkovića upoznao sa funkcionisanjem, opremljenošću, uslovima i načinom rada Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju.

Milomir Ninković je eminentni stručnjak u plastičnoj hirurgiji. Poznat je po uvođenju niza novih metoda i prvi u svijetu je uradio transplantaciju podlaktica i šaka sa mrtvog donora. Uradio je i prvu rekonstrukciju mišićnog sloja bešike sa mišićem uzetim sa leđa, kao i rekonstrukciju usne uz pomoć slobodnog režnja sa butine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.