Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 18.03.2019.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Utrostručen uvoz žestokih pića u BiH - Voćari poručuju da su domaće rakije kvalitetnije od uvoznih

(Foto: nada54/shutterstock)
Uvoz jakih alkoholnih pića u BiH, poput vinjaka, votke i rakije, utrostručen je za svega tri godine.

Pokazuju to podaci koje su Nezavisne dobile od Spoljnotrgovinske komore BiH, a po kojima smo u 2015. godini uvezli tek 9,45 mil KM vrijedna žestoka alkoholna pića, a lani čak 29,7 miliona.

Kada je riječ o ovim pićima, u 2018. najviše smo kupovali rakije iz inostranstva, i to za 8,9 mil KM.

Tu spadaju šljivovica, kruška, trešnjevača i višnjevača, kao i ostale srodne vrste destilovanih pića.

Nešto manje, odnosno oko 8,2 mil KM, platili smo likere i pića za osvježenje, dok smo za uvoz viskija dali 6,6 mil KM.

Za votku smo u prošloj godini potrošili oko 3,5 mil KM, a za džin i klekovaču oko 1,2 miliona. Dugačak je spisak zemalja iz kojih smo se snabdijevali "žestom".

- Lozovaču i komovaču najviše uvozimo iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, dok se vinjak najviše uvozi iz Srbije. Viski sa svojim raznim destilatima najviše se uvozi iz Slovenije, Holandije i Francuske - rekli su za Nezavisne iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kako su dodali, džin se najviše uvozi iz Slovenije, Holandije, Hrvatske te Velike Britanije, dok klekovaču i ne uvozimo u velikim količinama, ali kompletan uvoz dolazi iz Srbije.

- Votka se najviše uvozi iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Holandije i Velike Britanije. Likeri kao i slična pića za osvježenje se najviše uvoze iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Holandije i Srbije - navode iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Sa druge strane, raste i vrijednost izvoza jakih alkoholnih pića, ali ni približno kao uvoz. Tako je, na primjer, on 2015. godine iznosio 6,9 mil KM, godinu dana kasnije 9,83 mil KM, 2017. godine 12,75 miliona, a prošle je izvezeno 13,38 mil KM.

Naši voćari poručuju da su domaće rakije, odnosno one proizvedene u BiH, mnogo kvalitetnije od uvoznih, te ih stoga čudi što imamo ovoliki uvoz. Imaju, ipak, i svoje tumačenje ovih ogromnih cifri.

- Na prvi pogled ne može se povjerovati da toliko pića uvozimo. Ali, sasvim je sigurno da su te brojke tačne, jer pića uvozimo za luksuzne ugostiteljske objekte. Imamo dosta bogatih ljudi koji uživaju u stranim pićima, odnosno misle da su strane marke bolje od naših. A nema ništa zdravije od naših prirodnih rakija i ostalih pića - poručuje Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Inače, prema informacijama portala The Daily Viz, oslonjenim na podatke Svjetske zdravstvene organizacije, BiH se nalazi na 93. mjestu po konzumaciji alkohola u svijetu.

Prema istom izvoru, u potrošnji alkohola u BiH prednjači pivo, a slijede rakije i ostala pića.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.